Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo - © ANP

Ricciardo zegeviert in chaotische race in Bakoe

25 juni 2017
Daniel Ricciardo heeft zondag een tumultueuze Grote Prijs van Azerbeidzjan in de Formule 1 gewonnen.

De Australische ploeggenoot van Max Verstappen bij Red Bull, gestart van slechts de tiende positie, profiteerde optimaal van de vele incidenten tijdens 52 ronden racen op het spectaculaire stratencircuit van Bakoe.

Valtteri Bottas eindigde na een lange inhaalrace als tweede. De Fin reed in de tweede ronde nog helemaal achteraan omdat zijn Mercedes een lekke band overhield aan een botsing na de start. In alle chaos snelde de Canadees Lance Stroll (Williams) voor het eerst in zijn prille loopbaan naar een podiumplaats: derde.

Het verschil tussen vreugde en verdriet was groot in het kamp van Red Bull. Waar Ricciardo mocht juichen, daar besefte Verstappen dat hij de race zo maar had kunnen winnen als hij niet was geplaagd door technische problemen.

De Nederlander leek op weg naar de derde positie toen zijn Red Bull hem opnieuw in de steek liet. "Daar gaan we weer'', foeterde de Limburger over de boordradio. Het was alweer voor de vierde keer dit seizoen dat hij een race niet kon voltooien. In Spanje werd hij van de baan getikt. In Canada en Bahrein weigerde zijn bolide ook al dienst.

Brokstukken
Verstappen zag niet alleen reële winstkansen omdat Bottas na één rondje achteraan reed. Concurrenten Kimi Räikkönen en Sergio Pérez dachten al dat ze waren uitgevallen toen de race plotseling werd stilgelegd omdat er na verschillende incidenten veel brokstukken op het asfalt lagen. De monteurs van Ferrari en Force India benutten het kwartiertje pauze om de problemen van hun auto's te verhelpen. Een goede klassering was echter niet meer mogelijk.

Even voordat de organisatie met de rode vlag wapperde, liet WK-leider Sebastian Vettel zich van zijn slechtste kant zien. Lewis Hamilton, koploper van de race, reed achter de safety car toen de Duitser hem tot twee keer toe ramde. Na lang beraad besloot de wedstrijdleiding Vettel een milde tijdstraf van tien seconden op te leggen. Hamilton verloor zijn leidende positie omdat hij vlak na de botsing met zijn gehavende auto de pitsstraat moest opzoeken.

Ricciardo zag de ene na de andere concurrent wegvallen en legde na de herstart de basis voor zijn zege. De Australiër passeerde drie auto's, veroverde de leiding en gaf die positie niet meer weg. Verstappen moest zich troosten met het gegeven dat er met een motor van Renault veel mogelijk is als alles op zijn plek valt. (ANP)