Warren Barguil (L) en Rigoberto Uran (R)
Warren Barguil (L) en Rigoberto Uran (R) - © ANP

Urán en Froome winnaars in negende etappe

9 juli 2017
De Colombiaan Rigoberto Urán heeft zondag de negende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een zware bergrit met onderweg onder meer drie cols van de buitencategorie.

De finish lag na een afdaling in Chambéry. Urán hield de Fransman Warren Barguil van Team Sunweb net achter zich. De Brit Chris Froome maakte ook deel uit van de eerste groep en pakte tijd op en aantal concurrenten.

De rit kende tal van valpartijen. Onder anderen Robert Gesink en de Australiër Richie Porte, de nummer vijf in het klassement, moesten de strijd staken. Barguil kreeg wel de bergtrui.

Barguil behoorde tot de meer dan veertig vroege vluchters, net als onder anderen Laurens ten Dam en Bauke Mollema. Het gezelschap dunde steeds verder uit terwijl achter de vluchters Froome met zijn Sky-ploeg probeerde te controleren. Op de wellicht zwaarste klim van dit jaar, de Mont du Chat, kwam Barguil alleen op kop. Daarachter voerde Froome het tempo op en kwamen de Colombiaan Nairo Quintana en de Spanjaard Alberto Contador in de problemen.

In de afdaling sloot de Fransman Romain Bardet aan bij Barguil, die hij niet veel later alleen liet. Twee kilometer voor de streep in Chambéry sloot een vijftal renners weer aan en begon de strijd om de ritzege en de bonificaties. Urán, in de Giro al twee keer ritwinnaar, was net de snelste. Froome werd derde, voor Bardet, de Italiaan Fabio Aru en de Deen Jakob Fuglsang. In het klassement schoof Aru naar de tweede plaats, op 18 seconden van Froome die verder alleen nog Bardet en Urán binnen de minuut weet.

Maandag volgt na een verplaatsing naar de Dordogne de eerste rustdag van deze Tour. (ANP)

Ook Van Emden geeft op in Tour

9 juli 2017
Ook Van Emden geeft op in Tour
Wielerploeg LottoNL-Jumbo is zondag in de negende etappe niet alleen Robert Gesink kwijtgeraakt. Ook Jos van Emden gaf op in de zware bergrit.