Thaise is jongste winnares ooit
Thaise is jongste winnares ooit - © ANP

Thaise van veertien jongste winnares golftoernooi

10 juli 2017
Het Thaise schoolmeisje Atthaya Thitikul is de jongste winnares ooit van een golftoernooi uit de Europese proftour LET. De pas veertienjarige won het Thailand Championship met twee slagen voorsprong.

Ze was beduidend beter dan de professionele concurrentes, onder wie de Nederlandse Anne van Dam. De zeven jaar oudere Arnhemse, ook nog een jonge speelster op de tour, eindigde op de gedeelde zeventiende plaats.

Thitikul boekte haar verrassende succes op een leeftijd van veertien jaar, vier maanden en negentien dagen. Ze passeerde op de ranglijst van jongste winnaressen de Nieuw-Zeelandse Lydia Ko, die in 2013 vijftien jaar, negen maanden en zeventien dagen oud was toen ze het Nieuw-Zeeland Open won.

Ko was tot vorige maand de aanvoerster van de wereldranglijst.

Geen prijs
De Thaise kwam na vier ronden op de golfbaan van Pattaya uit op een totaal van 283 slagen (vijf onder par), twee slagen minder dan de Mexicaanse nummer twee, Ana Menendez.

Van Dam had negen slagen meer nodig dan het schoolmeisje, dat vanwege haar amateurstatus de hoofdprijs van 45.000 euro niet in ontvangst mocht nemen. Dat geld ging naar de Mexicaanse Menendez.

Trots
"Ik ben zo blij en trots op mezelf. Het leek of ik niet nerveus was, maar ik voelde wel degelijk zenuwen", zei Thitikul na afloop. "Ik heb niet te veel naar de score gekeken, maar probeerde me op elke slag te concentreren en vooral relaxed te blijven. Mijn caddie was daarbij een grote steun." (ANP)