Marin Cilic
Marin Cilic - © FOXSports.NL

Wimbledon: Cilic ten koste van Querrey naar finale

14 juli 2017
Marin Cilic heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de finale bereikt van een grandslamtoernooi.

De 28-jarige Kroaat was vrijdag op Wimbledon in vier sets te sterk voor de een jaar oudere Amerikaan Sam Querrey. Na 2 uur en 56 minuten was het duel tussen de twee servicekannonen voorbij: 6-7 (6,) 6-4, 7-6 (3), 7-5. De als zevende geplaatste Cilic speelt in de finale tegen de Zwitser Roger Federer.

Cilic is na oud-speler Goran Ivanisevic de tweede Kroaat die de eindstrijd op het 'heilige gras' in Londen heeft gehaald. De inmiddels 45-jarige Ivanisevic haalde vier keer de finale van Wimbledon. Bij zijn laatste optreden in de eindstrijd in 2001 won hij de titel.

Cilic veroverde tijdens zijn eerste grandslamfinale in 2014 meteen de titel op het US Open. Hij kwam tot dit jaar nooit verder dan de kwartfinales op Wimbledon.

Kwelgeest
Querrey, de nummer 24 van de plaatsingslijst, kwam in Londen ook nooit verder dan de laatste acht. Op geen enkel grandslamtoernooi heeft hij tot dusver de laatste vier bereikt. De tennisser uit Californië verloor voor de derde keer op rij op Wimbledon van Cilic en voor de vijfde keer in totaal. Querrey wacht nog altijd op zijn eerste zege op zijn Kroatische kwelgeest.

De eerste set tussen de twee boomlange spelers, beiden zijn 1.98 meter lang, ging gelijk op. Querrey bleek in de tiebreak net iets beter. Ook daarna gaven Cilic en Querrey elkaar weinig toe. De Kroaat had aan een break in de zevende game voldoende om de tweede set te pakken.

In de derde en vierde set kwam de Amerikaan opnieuw net iets tekort, zeker ook met serveren: Cilic produceerde liefst 25 aces, Querrey 'slechts' 13. (FOX Sports/ANP)