Ferry Weertman
Ferry Weertman - © Pro Shots

Weertman wereldkampioen 10 kilometer open water

18 juli 2017
Ferry Weertman mag zich nu ook wereldkampioen op de 10 kilometer open water noemen.

De 25-jarige zwemmer won dinsdag in het Balatonmeer van Hongarije de prijs die nog op zijn erelijst ontbrak. Hij veroverde vorig jaar de olympische titel voor de kust van de Copacabana van Rio de Janeiro en werd eerder ook al twee keer Europees kampioen.

Weertman controleerde de race in het troebele water van het grootste meer van Midden-Europa. De vriend van Ranomi Kromowidjojo vertrouwde op zijn eindsprint en dat bleek een goede beslissing. Hij tikte net iets eerder aan dan de Amerikaan Jordan Wilimovsky. Marc-Antoine Olivier eindigde als derde. De Fransman won zaterdag wel goud op de vijf kilometer.

Ontspannen
Weertman liet die afstand lopen omdat hij zich optimaal op de 10 kilometer wilde voorbereiden. Marcel Schouten werd achttiende en komt later op de WK nog in actie op de 25 kilometer. Weertman laat zich volgende week ook in het 50 meterbad zien. Hij komt daar in actie op de 800 meter vrij, het nummer dat door het IOC op het programma is gezet voor de Spelen van Tokio 2020.

Weertman kon zijn geluk niet op na zijn winnende race. “Ik kon eigenlijk vrij lang ontspannen zwemmen”, zei hij voor de camera van de NOS. “Ik moest goed opletten wanneer ik precies zou gaan sprinten, want ik had Olivier in mijn zij. Maar dat de eindsprint gelukt is, dat is natuurlijk heel fijn. Ik ben nu de eerste man in deze sport die na de olympsiche titel ook de wereldtitel wint. Hopelijk word ik over drie jaar ook de eerste man met twee olympische titels op rij”, blikte hij vooruit naar de Spelen in Tokio. (ANP)