Dylan Groenewegen
Dylan Groenewegen - © ANP

Groenewegen wint slotrit in de Tour, vierde eindzege voor Froome

23 juli 2017
Dylan Groenewegen heeft op de slotdag van de Tour de France voor de tweede Nederlandse ritzege gezorgd. De sprinter van LottoNL-Jumbo won op de Champs-Élysées de massasprint voor de Duitser André Greipel en de Noor Edvald Boasson Hagen.

Een week geleden zorgde Bauke Mollema voor de eerste Oranje-zege. De eindoverwinning van Chris Froome kwam zoals verwacht niet meer in gevaar. De 32-jarige Brit won de Tour voor de vierde keer. Froome won de Tour eerder in 2013, 2015 en 2016. Wint hij volgend jaar opnieuw dan komt hij op gelijke hoogte met de recordhouders Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain.

Groenewegen werd de eerste Nederlander die een massasprint in de Tour won sinds Jeroen Blijlevens in 1998. Hij eindigde eerder deze Tour een keer tweede achter Marcel Kittel, de Duitser die na een val moest opgeven. De 24-jarige Amsterdammer had in de slotkilometer, net als vrijwel alle andere sprinters, geen ploeggenoten meer om zich heen.

Eenmaal uit de laatste bocht zette hij op 300 meter zelf de sprint in. Greipel, Boassan Hagen, de Fransman Nacer Bouhanni en de Noor Alexander Kristoff, geen van de topsprinters kwam er nog langs. Groenewegen zorgde zo ook voor de tweede ritzege voor LottoNL-Jumbo na de Sloveen Primoz Roglic.

'Benen laten spreken'
Groenewegen was bijzonder geëmotioneerd na zijn eerste ritzege in de Tour de France. Die boekte hij zondag op de Champs-Élyséés, de plek waar sprinters het liefst winnen. "Als je dan toch moet winnen, kun je het het beste hier doen", zei de sprinter van LottoNL-Jumbo, die getergd leek door eerdere kritiek, bij de NOS. "We kregen veel kritiek dat het niet goed was, maar we doen het vandaag op de belangrijkste dag. We hebben de benen laten spreken."

Behalve dat de zogenoemde sprinttrein van Lotto niet altijd werkte zoals het moest, kwam Groenewegen vaak ook te laat op topsnelheid omdat hij zich liet insluiten. "Ik wilde ook steeds vroeger de sprint aangaan. Nu lukte dat en win ik, uitgerekend hier. Dit is een droom, naar deze rit keek ik als jongen."

Groenewegen loofde zijn teamgenoten, die hem perfect in positie hadden gebracht in het wiel van de Noor Alexander Kristoff met wie hij in de laatste bocht nog in contact kwam. "Ik kwam stevig door de bocht, hoorde nog iemand in mijn oortje 'gaan' roepen en zette de sprint in. Die duurde een eeuwigheid."

'Biertje drinken'
De 24-jarige Amsterdammer hield de Duitser André Greipel en de Noor Edvald Boasson Hagen achter zich. "De hele Tour zaten we er tegenaan en nu lukt het, op de Champ-Élysées. Hier gaan we een biertje op drinken." (ANP)