Alberto Contador
Alberto Contador - © Pro Shots

Alberto Contador kondigt afscheid aan

7 augustus 2017
Alberto Contador heeft maandag via Instagram zijn afscheid als wielrenner aangekondigd. De Vuelta wordt de laatste ronde van de 34-jarige Spanjaard.

Contador zal de geschiedenis ingaan als een immer strijdlustige klimmer, een smaakmaker in de bergen, die 'dansend op de pedalen' de zwaarste bergen beklom. Hij won maar liefst zeven grote rondes: drie keer de Vuelta, twee keer de Giro en twee keer de Tour de France. Daarnaast won Contador de Tour van 2010 en de Giro van 2011, maar die titels werden hem afgenomen.

Bij zijn debuut in de Tour in 2005 eindigde hij als 31ste. Twee jaar later won hij de belangrijkste rittenkoers, nadat Rabobank Michael Rasmussen in het geel naar huis had gestuurd omdat de Deen had gelogen over zijn voorbereiding.

In 2009 won 'El Pistolero' de Tour nogmaals. Het jaar erop stond hij opnieuw in het geel op de Champs-Élysées, maar die zege werd hem later ontnomen omdat bij een controle het verboden product clenbuterol in zijn lichaam was gevonden. Het was een minieme hoeveelheid, door Contador nog altijd verklaard als het gevolg van het eten van besmet vlees. Sindsdien is de Spanjaard vegetariër.

Ook zijn eindzege in de Giro van 2011, waar hij ondanks het lopende onderzoek mocht starten, werd later geschrapt. Begin 2012 werd Contador alsnog voor twee jaar, met terugwerkende kracht tot augustus 2012, geschorst. Na zijn terugkeer in het peloton won hij nog twee keer de Vuelta en één keer de Giro, in 2015.

Samen met Steven de Jongh, al jaren zijn vaste begeleider, moest Contador na de opheffing van de Tinkoff-ploeg voor dit jaar op zoek naar een nieuwe werkgever. Dat werd Trek-Segafredo, waarvoor hij nog geen overwinning boekte. Dit jaar werd hij tweede in Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Baskenland.

In de afgelopen Tour de France werd hij teleurstellend negende, op meer dan acht minuten van winnaar Chris Froome. Contador treft de Brit in de Vuelta opnieuw, als hij op 19 augustus begint aan zijn laatste drie weken als profwielrenner. (FOX Sports/ANP)