Vincenzo Nibali (links)
Vincenzo Nibali (links) - © ANP

Nibali wint derde etappe, Froome in het rood

21 augustus 2017
Wielrenner Vincenzo Nibali heeft maandag de derde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen.

De Italiaan meldde zich in de eerste bergetappe op enkele honderden meters voor de finish bij de kopgroep van vier, met onder andere Tourwinnaar Chris Froome. Vervolgens verraste hij zijn medevluchters in de sprint, waardoor hij de derde etappe op zijn naam schreef.

Yves Lampaert moest bergop al snel passen, waardoor hij zijn leiderstrui kwijt is. Froome neemt het rood over van de Belg. Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk kwamen binnen op 1 minuut en 14 seconden van Nibali.

Met zijn ploeggenoten van Sky zette Froome in de slotklim zijn mede-favorieten meteen onder druk. Alleen de Colombiaan Johan Esteban Chaves had vervolgens een antwoord op de demarrage van Froome. In de afdeling sloten daarna ook nog de Italiaan Fabio Aru en de Fransman Romain Bardet aan. In de strijd om de dagprijs lieten ze zich vervolgens nog uitspelen door Nibali, die vlak voor de finish met een klein groepje toch de aansluiting had gevonden.

Nibali was zelf een beetje verrast door zijn kunststukje op de laatste meters. "Het was een zware rit en op een gegeven moment zat ik er flink door. Gelukkig herstelde ik op tijd en kon ik zowaar de zege pakken. Dat is mooi meegenomen. Aan de eindoverwinning in deze koers wil ik nog niet denken, die is nog ver weg. Froome is een geweldige tegenstander en er zijn meerdere renners in grote vorm. We zullen zien."

Froome heeft in het klassement twee seconden voorsprong op de Spanjaard David de la Cruz, die tweede werd in de etappe. Nicolas Roche staat derde, eveneens op twee tellen. Datzelfde geldt voor Tejay van Garderen. Alberto Contador, voor eigen publiek bezig aan zijn afscheidstournee, liep meteen al grote achterstand op.

Kruijswijk had het voelen aankomen dat hij geen voorname rol zou gaan spelen. "Ik ben niet fit. Hoewel dit pas de derde rit was, vond ik het onder deze hitte toch slopend. Ik heb het lang volgehouden, maar op een gegeven moment kon ik niet meer aanklampen. Toen ik in Spanje kwam voelde ik me goed, maar ik ben nu wat verkouden. Laten we hopen dat het snel beter wordt. Wie weet wat er in het vervolg van deze ronde dan nog mogelijk is." (ANP)