Tomas Berdych
Tomas Berdych - © FOXSports.NL

Berdych ontbreekt in Davis Cup tegen Nederland

29 augustus 2017
Tomas Berdych doet niet mee met de Tsjechische ploeg tegen Nederland in de Davis Cup.

"Ik zal om 'agendaredenen' niet deelnemen", zei hij tegenover het Tsjechische persbureau CTK. "Ook het feit dat de ontmoeting in Den Haag op gravel is, heeft meegespeeld", legde de nummer achttien van de wereld zijn afmelding uit.

De 31-jarige Berdych hoopt zich te plaatsen voor de Masters in Londen (12-19 november). "Ik heb daar nog nooit een goed resultaat gehaald en hoeveel kansen zal ik nog krijgen? Met het Davis Cup-team hebben we het maximale al gepresteerd", zei Berdych, die met Tsjechië in 2012 en 2013 de Davis Cup won.

Tsjechië speelt van 15 tot en met 17 september in het Haagse Zuiderpark tegen Nederland voor een plek in de wereldgroep. Behalve Berdych zal ook de 38-jarige Radek Stepanek niet meedoen. Na een operatie aan zijn onderrug zal Stepanek dit seizoen niet meer in actie komen.

Nederland speelde in de geschiedenis zes maal tegen Tsjechië en wist alleen de eerste ontmoeting in 1925 te winnen. In aanloop naar de zevende editie is de Nederlandse nummer 1, Robin Haase, voorzichtig.

Met Jiri Vesely, de nummer 55 van de wereld, heeft Tsjechië nog een niet te onderschatten troef in de ploeg, stelt de Hagenaar. "Daarachter zit een aantal jongens dat zou kunnen spelen, zoals Lukas Rosol en Adam Pavlasek", zegt Haase op de website van tennisbond KNLTB. (ANP)