Wilco Kelderman
Wilco Kelderman - © ANP

Kelderman houdt stand in Vuelta, Denifl wint etappe

6 september 2017
De Oostenrijkse renner Stefan Denifl heeft de klimspecialisten verrast in de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje. Hij won de rit over 180,5 kilometer met aankomst op de steile Los Machucos. Wilco Kelderman behield zijn derde plek in algemeen klassement.

De Nederlander van Team Sunweb ging goed mee op de grillige helling en kwam als negende over de finish, maar verloor wel wat tijd op naaste belager Ilnoer Zakarin. Kelderman, die de derde in het klassement blijft, zag zijn voorsprong op de Rus van Katoesja slinken van 27 naar 12 seconden.

Rodetruidrager Chris Froome had het lastig en moest zelfs een gaatje laten vallen. De Brit van Team Sky hield de schade echter beperkt en liet zijn koppositie niet in gevaar brengen, hoewel hij de nodige seconden verspeelde op de Italiaan Vincenzo Nibali. De nummer twee in de stand bracht zijn achterstand terug naar 1.16 minuut.

Etappezege
Denifl kwam als eerste aan op de gevreesde Los Machucos, met een maximaal stijgingspercentage van 26 procent. Hij was mee met de vluchtgroep van de dag, die met een kleine twee minuten voorsprong aan de slotklim van 7,3 kilometer begon. Alberto Contador durfde als een van de weinigen vroeg aan te vallen en joeg op de etappezege, maar de Spaanse wielerheld bleef op 28 seconden afstand van Denifl steken op de tweede plaats. 'El Pistolero' neemt na de Vuelta afscheid van het profpeleton.

Kelderman moest in de laatste kilometers het groepje met Nibali en Zakarin laten gaan, maar hij stortte niet in en kwam op 1.19 van de winnaar over de streep. Steven Kruijswijk finishte als elfde en steeg in het algemeen klassement ook naar de elfde plaats. Wout Poels eindigde als vijftiende en handhaafde zich op de achtste plaats in de stand. (ANP)