Thomas de Gendt
Thomas de Gendt - © ANP

De Gendt sprint naar zege in Vuelta

8 september 2017
De Belgische wieIrenner Thomas De Gendt heeft de negentiende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Hij was in de boeiende finale de sterkste in een lange sprint van de kopgroep.

De dertigjarige coureur van Lotto Soudal verwees de Colombiaan Jarlinson Pantano naar de tweede plek. De Spanjaard Ivan Garcia kwam als derde over de finish. Koen Bouwman was op de tiende plek, met een achterstand van 45 seconden op de winnaar, de beste Nederlander.

Ondanks een aanval in de eindfase van onder anderen de afzwaaiende Spanjaard Alberto Contador behield Wilco Kelderman zijn derde plek in het klassement. Hij kwam in het peloton aan, op 12.15 minuten van De Gendt die nu in alle drie grote rondes een etappe heeft gewonnen. De leiderstrui bleef in het bezit van de Brit Chris Froome. In de top tien van het klassement veranderde niets.

De negentiende etappe voerde het peloton van het natuurpark Redes naar Gijón, over een afstand van 149,7 kilometer. Zaterdag wacht het peloton nog een loodzware bergetappe in Asturië, met onder meer de beklimming van de gevreesde Angliru aan het slot van deze beslissende rit. Op zondag volgt de traditionele 'optocht' naar Madrid, waar de huldiging van onder anderen de eindwinnaar zal plaatsvinden. (ANP)