Pittsburgh Penguins met de Stanley Cup
Pittsburgh Penguins met de Stanley Cup - © ANP

Gerenoveerd Pittsburgh Penguins opent jacht op de ‘three-peat’

4 oktober 2017
Pittsburgh Penguins begint woensdagnacht de jacht op de derde Stanley Cup op rij. De regerend kampioen opent het nieuwe seizoen met een thuiswedstrijd tegen St. Louis Blues.

De laatste keer dat een team de three-peat wist te realiseren was tussen 1980 en 1983, toen New York Islanders zelfs vier achtereenvolgende keren het kampioenschap in de NHL in de wacht sleepte.

Make-over
Een herhaling van de prestatie van de gouden Islanders zou des te knapper zijn, aangezien de Penguins een complete make-over hebben ondergaan. Pittsburgh zag afgelopen zomer maar liefst zeven belangrijke spelers uit de PPG Paints Arena vertrekken.

Coach Mike Sullivan nam afscheid van goalie Marc-Andre Fleury, aanvallers Chris Kunitz, Nick Bonino en Matt Cullen, en de verdedigers Trevor Daley, Ron Hainsey en Mark Streit.

Drievoudig Stanley Cup-winnaar Fleury loodste de ploeg afgelopen seizoen naar de Conference Finals, waarna de van een blessure teruggekeerde Matt Murray de laatste wedstrijden van het seizoen voor zijn rekening nam.

De Penguins legden in juli Antti Niemi van Dallas Stars vast als vervanger voor Fleury. De nieuwe goalie won zeven jaar geleden het kampioenschap met Chicago Blackhawks, maar kampte vorig seizoen met een vormcrisis.

Nieuwkomers Ryan Reaves en Matt Hunwick, en tweedejaars Jake Guentzel moeten eveneens hun beste beentje voorzetten om hun voorgangers te doen vergeten.

Daniel Sprong
Het Nederlandse talent Daniel Sprong zit niet bij de selectie voor het nieuwe seizoen. De in Amsterdam geboren aanvaller speelde twee jaar geleden achttien wedstrijden in de NHL voor de Penguins, waarna hij werd teruggezet naar het beloftenteam om ervaring op te doen.

Sprong werd vervolgens nog opgeroepen voor de play-offs, maar kreeg geen speeltijd meer. Een schouderoperatie wierp hem vervolgens terug. Hij kreeg vorige week te horen dat hij de komende tijd een niveau lager speelt bij Wilkes-Barre/Scranton in de American Hockey League. (FOX Sports)

De wedstrijd tussen Pittsburgh Penguins en St. Louis Blues zie je in de nacht van woensdag op donderdag om 02.00 uur op FOX Sports 6