ATP Shanghai: Federer klopt eeuwige rivaal Nadal in finale

ATP Shanghai: Federer overklast Nadal in titanenstrijd

15 oktober 2017
Roger Federer heeft het masterstoernooi van Shanghai gewonnen. De 36-jarige Zwitser overklaste zondag in de finale zijn Spaanse rivaal Rafael Nadal: 6-4, 6-3.

Federer vierde op het Chinese hardcourt zijn 94e ATP-titel en zijn vijftiende overwinning op Nadal. De negentienvoudig grandslamkampioen heeft nu de laatste vijf ontmoetingen met zijn 'eeuwige' rivaal gewonnen. Nadal, de huidige nummer één van de wereld, leidt in de onderlinge ontmoetingen nog wel met 23-15.

Wisseling van de wacht?
Met de seizoensfinale van volgende maand in Londen voor de boeg, kan Federer de Spanjaard voor het einde van het jaar van de mondiale troon stoten. De nummer twee van de wereldranglijst snoepte in Shanghai weer iets van zijn achterstand af.

Federer versloeg de 'gravelkoning' van Mallorca begin dit jaar in de finale van de Australian Open, waar de twee grootheden uit het mannentennis elkaar weer troffen na lang blessureleed. De Zwitser klopte Nadal vervolgens ook op het hardcourt in Indian Wells en Miami. Federer sloeg het gravelseizoen over om zijn lichaam te ontzien. Nadal domineerde als vanouds op het gravel, met zijn tiende titel op Roland Garros als bekroning.

Federer won daarna op het 'heilige' gras van Wimbledon en Nadal zegevierde op de US Open, waar de Zwitser zich in de kwartfinale liet verrassen door Juan Martin Del Potro. Federer nam in Shanghai in de halve finales revanche op de Argentijn en domineerde zondag het titanenduel met Nadal. De Zwitser maakte een einde aan de zegereeks van de Spanjaard, die op de US Open, in Peking en Shanghai zestien partijen op rij had gewonnen.

De FedExpress is op stoom!

Vier aces op rij
Federer brak Nadal direct in de eerste game dankzij een formidabele backhand langs de lijn. Hij trok de eerste vervolgens snel naar zich toe. Hoogtepunt was de vierde game, die hij met vier aces op rij binnen een minuut binnenhaalde. In de tweede set forceerde Federer op 2-2 opnieuw een break. De 'FedExpress' stoomde door en maakte het op de service van Nadal af.

"Het was fijn om weer samen met je op de baan te staan", zei Federer tegen zijn Spaanse rivaal én vriend. "Hopelijk komt er meer moois aan." (FOX Sports/ANP)