Max Verstappen
Max Verstappen - © Pro Shots

Verstappen behoudt plek op eerste startrij

28 oktober 2017
Max Verstappen krijgt geen straf voor het incident met de Fin Valtteri Bottas in de kwalificatie voor de Grote Prijs van Mexico.

Stewards beoordeelden na uitvoerig overleg dat de Nederlandse Formule 1-coureur geen blaam treft voor het tijdverlies dat Bottas leed nadat hij Verstappen inhaalde.

De Finse coureur van Mercedes kon na zijn inhaalmanoeuvre, waarbij Verstappen gas terug nam, de bocht niet scherp genoeg nemen.

Volgens Bottas verdiende de coureur van Red Bull daarvoor een straf. "Hij brak mijn lijn de bocht in, dat kostte me tijd. Hij reed me in de weg.''

Verstappen was zich na afloop van de kwalificatie, waarin hij de tweede tijd klokte en zich dus verzekerde van een plek op de eerste startrij, van geen kwaad bewust. "Waar moest ik dan heen? Als hij zich verremt, is dat aan hem volgens mij.''

De stewards gaven Verstappen gelijk. Vorige week tijdens de Grote Prijs van de Verenigde Staten kreeg Verstappen het nog aan de stok met een steward, die hem een ingrijpende tijdstraf bezorgde. De Limburger noemde de functionaris 'een mongool' maar excuseerde zich daar later weer voor.

Pole
Verstappen klokte in de kwalificatie een tijd van 1.16,574, een fractie langzamer dan Sebastian Vettel die met 1.16,488 de beste rondetijd liet noteren.

Verstappen was lange tijd op weg de eerste poleposition van zijn carrière te pakken. In het tweede kwalificatiedeel reed de twintigjarige Nederlander al een halve seconde sneller dan alle andere coureurs.

Ook in Q3, het derde beslissende deel van de kwalificatie, had hij voortdurend de snelste rondetijd in handen. Ferrari-coureur Vettel dook echter in zijn laatste poging 0,086 seconden onder de tijd van Verstappen.

Mercedes-coureur Lewis Hamilton, die hoopt op het Autódromo Hermanos Rodríguez zijn vierde wereldtitel veilig te stellen, pakte met een tijd van 1.16,934 de derde startpositie. Mocht zijn concurrent Vettel de Grote Prijs van Mexico winnen, dan volstaat voor de Brit de vijfde plaats. (FOX Sports/ANP)