Denis Shapovalov
Denis Shapovalov - © ANP

ATP Next Gen Finals: 7 dingen die je moet weten

7 november 2017
Het zal voor de deelnemers ook even wennen zijn, de ATP Next Gen Finals. Een nieuw toernooi voor de grootste tennistalenten, gebaseerd op de ATP World Tour Finals.

Een groot verschil met de gebruikelijke evenementen: er wordt flink geëxperimenteerd met spelregels. Met de nieuwe regels wil de ATP de sport aantrekkelijker maken voor de jeugd. We zetten de belangrijkste wisselingen even op een rijtje.

1. Format
Allereerst is het format compleet veranderd: de speler die als eerste vier games pakt, wint de set. Bij 3-3 volgt er een tiebreak.

Betekent dit dan dat een wedstrijd automatisch een stuk korter is? Nee, want je hebt als speler pas gewonnen als je drie sets op zak hebt: best of five. 

Daarnaast is er flink gesleuteld aan de deuce-games. Daarin wordt een beslissend punt gespeeld. De serverende speler mag dan kiezen aan welke kant hij het punt wil spelen.

2. Shot clock
Ook is er een shot clock ingevoerd. Daardoor hebben spelers tussen beide punten nog maar 25 seconden. Nu houdt de umpire dat bij, waardoor er nog veel mee wordt gesjoemeld. Met de invoering van een klok is dat niet meer mogelijk.

3. Netservice
De netservice verdwijnt. Dat betekent dat als een service via de netband gespeeld wordt, het spel gewoon verder gaat. Op zich een logische regel, aangezien tijdens een rally een forehand of backhand wel gewoon via het net gespeeld mag worden.

4. Coaches
Voor spelers is het ook mogelijk om tijdens de wedstrijd contact te hebben met hun coach. Dat kennen we al van het vrouwentennis, maar de regels bij Next Gen zijn toch net even anders.

Op de WTA Tour mag een coach op de baan komen, dat is bij de Next Gen Finals niet toegestaan. De pupil en coach hebben via headsets contact met elkaar. 

5. Publiek
Na het halen van een drankje of een toiletbezoek mocht je nooit terug naar je plaats als de wedstrijd weer begonnen was. Dat is verleden tijd. Aan de zijkant van de baan is het toegestaan om tijdens een duel zo vaak en zoveel te lopen als je maar wilt.

6. Hawk-eye
Tot slot: een regel waar we een beetje aan zullen moeten wennen. Namelijk: geen geschreeuw meer van de lijnrechters. Zij worden allemaal vervangen door het hawkeye-systeem.

7. Deelnemers
De deelnemers aan de ATP Next Gen Finals zijn: Andrey Rublev, Karen Khachanov, Denis Shapovalov, Borna Coric, Jared Donaldson, Hyeon Chung, Daniil Medvedev en Gianluigi Quinzi.

Alexander Zverev had zich als beste speler gekwalificeerd, maar aangezien hij ook geplaatst is voor ATP World Tour Finals komt hij niet in actie. (FOX Sports)

De ATP Next Gen Finals zijn vanaf dinsdag 14.00 uur elke dag LIVE te zien op FOX Sports 4.