Kiki Bertens met Raemon Sluiter
Kiki Bertens met Raemon Sluiter - © Pro Shots

Sluiter: "Ik lul te veel, ben te hard voor Kiki geweest"

21 november 2017
Raemon Sluiter blijft coach van Kiki Bertens. Wel verandert het duo enkele zaken na de 'verschrikkelijke' laatste maanden van afgelopen seizoen.

In die maanden stond de coach-pupil-relatie onder druk. "De laatste drie maanden van dit seizoen waren verschrikkelijk", aldus Bertens in het Algemeen Dagblad.

Continu paniek
"Ik zat heel diep en het ging alleen maar bergafwaarts. Ik had continu paniek, stond met een kutgevoel op de baan, er waren irritaties met Raemon. Het was heftig."

"In die paniek kan niemand me helpen. Toen we het jaar afsloten en allebei op vakantie gingen, dacht ik: het komende halfjaar sta ik niet op de baan."

'Ik stop ermee'
Ook Sluiter speelde met de gedachte de samenwerking te beëindigen "Een aantal keren heb ik na een toernooi mijn tas ingepakt met de gedachte: ik stop ermee."

"Dat Kiek af en toe haar racket sloopt of een bal het stadion uit rost: prima, als het oplucht. Maar dat systematisch negatieve, het afreageren op onschuldige mensen, dat wilde ik niet meer."

'Voelde egoïstisch'
Op vakantie op Bali vonden beiden - los van elkaar - de motivatie om door te gaan. Bertens: "Ik ben dingen op gaan schrijven die ik anders wilde. Dat was moeilijk, het voelde egoïstisch. Alsof alles draait om wat ik wil."

Sluiter: "Na de vakantie zaten we om tafel en kreeg ik zeven of acht punten van dingen die ik net iets anders of beter moet aanpakken."

'Ik lul teveel'
"Eén daarvan is mijn openheid in de pers. Ik ben te hard voor haar geweest. Dat heeft Kiki vervelend gevonden. Ik lul te veel."

"Maar waar het om gaat is dat Kiki kritisch naar zichzelf en de mensen om haar heen keek. Dán ben je zelf eigenaar van je carrière. Dat heb ik altijd gewild." (FOX Sports)