Detroit Lions speelt traditioneel thuis op Thanksgiving
Detroit Lions speelt traditioneel thuis op Thanksgiving - © Pro Shots

NFL op Thanksgiving: Buttfumbles en mislukte tossen

23 november 2017
Elke vierde donderdag van november is het feest: Thanksgiving. De nationale feestdag waarop in heel Amerika kalkoen op het menu staat en men vooral 'dankbaar' is. Wat zeker niet mag ontbreken: drie wedstrijden in de NFL.

Traditioneel spelen Detroit Lions en Dallas Cowboys tijdens Thanksgiving. Wij zochten vier spraakmakende momenten uit het verleden op.

De ‘Buttfumble’ van Mark Sanchez
Het meest legendarische Thanksgiving-moment vond plaats in 2012: de Buttfumble. Quarterback Mark Sanchez van New York Jets ging met de bal aan de haal in de wedstrijd tegen rivaal New England Patriots. Hij vond echter de kont van teamgenoot Brandon Moore en liet pardoes de bal uit zijn hand glippen. De Buttfumble was geboren.

Was het nou kop of munt?
Na vier kwarten stond het in 1998 tussen Detroit Lions en Pittsburgh Steelers 16-16. Overtime dus. Runningback Jerome Bettis mocht als aanvoerder van de uitspelende Steelers kop of munt zeggen. Bettis zei he-tails. Scheidsrechter Phil Luckett interpreteerde dat - onterecht - als heads, oftewel kop. Het werd munt.

Ondanks protesten van de Steelers mochten de Lions met de bal beginnen in ​OT​. De thuisspelende ploeg won uiteindelijk met 19-16.

Steelers-coach Mike Tomlin staat in de weg
Een wedstrijd tussen Baltimore Ravens en Pittsburgh Steelers wordt altijd op het scherpst van de snede gespeeld. In 2016 ging Steelers-coach Tomlin over de schreef: tijdens een kick-off stond hij binnen de lijnen en voorkwam hij zo een touchdown van Jacoby Jones. Een doodzone. Uiteindelijk kreeg Tomlin een boete van 100.000 dollar. De wedstrijd ging voor de Steelers met 22-20 verloren.

Randy Moss maakt korte metten met Cowboys
In 1998 was Thanksgiving de dag van Randy Moss. De wide receiver van Minnesota Vikings ving slechts drie ballen, maar scoorde liefst drie touchdowns tegen Dallas Cowboys. Moss is met 15,157 yards nummer drie op de ranking aller tijden in de NFL.

Zowel de Vikings als de Cowboys komen ook vandaag in actie tijdens Thanksgiving:

Detroit Lions – Minnesota Vikings is donderdag vanaf 18.30 uur LIVE te zien op FOX Sports 6
Dallas Cowboys – Los Angeles Chargers is donderdag vanaf 22.30 uur LIVE te zien op FOX Sports 6
Washington Redskins – New York Giants is in de nacht van donderdag op vrijdag vanaf 02.30 uur LIVE te zien op FOX Sports 6