Kiki Bertens
Kiki Bertens - © ANP

Bertens geeft zichzelf een schouderklopje: "Geen paniek"

15 januari 2018
Kiki Bertens vindt dat ze wel een schouderklopje heeft verdiend na haar zege in de eerste ronde van de Australian Open.

De 26-jarige Westlandse herpakte zich op baan 15 van Melbourne Park na verlies van de eerste set tegen de Amerikaanse Catherine Bellis en trok de partij daarna naar zich toe: 6-7 (5), 6-4, 6-2.

"Het meest blij ben ik met het feit dat ik er op elk moment stond'', zei Bertens. "Ik had niet heel grote dips en was redelijk stabiel."

De pupil van coach Raemon Sluiter ging de voorbije jaren nogal eens aan druk en spanning ten onder. "Nu was er geen paniek, ik heb het rustig kunnen beleven. Ik heb mijn eigen keuzes kunnen maken. Mentaal heb ik stappen gemaakt. Ik wist al dat het mentaal een stuk beter ging en dan is het alleen maar fijn dat je zo'n eerste ronde wint", zei Bertens. "Ik mag mijzelf een schouderklopje geven. Dit is wel een bevestiging."

Vechtlust
Complimenten kreeg ze ook van Sluiter. "Ik ben vooral tevreden over haar mentale inzet. Je moet ieder punt durven spelen en je er niet te veel van aantrekken als je een punt verliest. Niet na een misser wat meer inhouden. En dat gebeurde nog weleens bij Kiki. Nu zag ik mentaal een bepaalde vechtlust. Voor mij is dat de winst van vandaag. Voor haar is het de winst van de wedstrijd, maar voor mij zit de winst echt in de manier waarop."

Bertens bereikte niet alleen voor de tweede keer in haar carrière de tweede ronde van de Australian Open, ze nam ook revanche op Bellis. De Amerikaanse tiener had haar vorig jaar verslagen op Roland Garros. "Ik ben hier heel blij mee. Ik begon niet goed, maar ben wel goed blijven knokken." (FOX Sports/ANP)