Tom Brady (l)
Tom Brady (l) - © ANP

Eén 'GOAT', drie underdogs: wie plaatsen zich voor de Super Bowl?

21 januari 2018
Nog vier teams maken kans op het beloofde land: de Super Bowl. Zondag komt New England Patriots in actie tegen Jacksonville Jaguars en maken Philadelphia Eagles en Minnesota Vikings onderling uit wie zich plaatst voor Super Bowl LII.

Het contrast kan niet groter zijn tussen de vier teams. Het succes hangt aan de kont van de dynasty en torenhoge favoriet Patriots. Dat terwijl de drie belagers voor hun eerste titel gaan.

New England Patriots
We beginnen bij de grote boze wolf in geitenkleren: New England Patriots. Het meest geliefde, én het meest gehate team in Amerika.

De overgebleven belagers wonnen nog nooit een Super Bowl. De Pats gaan voor de derde titel in vier jaar en de zesde in totaal. En dat allemaal onder leiding van de ​GOAT​, de Greatest Of All Time: de 40-jarige quarterback Tom Brady.

Na een relatief makkelijke wedstrijd tegen Tennessee Titans in de vorige ronde, komt nu Jacksonville Jaguars op bezoek in de finale van de AFC. Een taaie tegenstander met een goede verdediging. Brady zal op zijn hoede moeten zijn.

Jacksonville Jaguars
'Defense wins championships'​ luidt het credo in de NFL en als dat zo is, maken de Jaguars zondag een grote kans.

Tegen de Patriots moet Saksonville de bijnaam waarmaken door de bescherming rondom Brady te breken en de quarterback te tacklen, oftewel 'sacken'.

Offensief is Jacksonville iets minder dominant. Quarterback Blake Bortles is zo nu en dan het lachertje van de NFL, al speelt hij in de play-offs goed genoeg om het de tegenstander moeilijk te maken.

De echte aanvallende kracht is rookie Leonard Fournette. De runningback maakt het elke verdediging lastig, al liep hij vorige week tegen Pittsburgh Steelers wel een lichte enkelblessure op.

Het enige waar de Jaguars voor moeten uitkijken, is zelfoverschatting. Cornerback Jalen Ramsey voorspelde, in zijn stijl, vorige week al dat ze de Super Bowl gingen winnen. Er staat alleen nog een vijfvoudig kampioen in de weg...

Philadelphia Eagles
Dit seizoen de meeste wedstrijden winnen in de NFC en toch houdt niemand rekening met je. Het overkwam Philadelphia Eagles vorige week tegen Atlanta Falcons.

Sinds de knieblessure van quarterback Carson Wentz loopt het minder in Philly, maar dat betekent niet dat ze zomaar opzijgezet kunnen worden.

Defensive end Chris Long zette de toon vorige week door met een hondenmasker het veld af te lopen, als een echte underdog

Defensive end Chris Long met hondenmasker | ANP

En zijn actie kreeg gevolg: zo kochten Eagles-fans de hele inventaris aan hondenmaskers bij Amazon op. Het wordt een apart gezicht in Eagles-land, waar de underdog nu de baas is.

Minnesota Vikings
Voor het eerst in de historie kan de Super Bowl een echte thuisploeg hebben. Als Minnesota Vikings wint van de Eagles, spelen zij voor eigen publiek in Minneapolis, Minnesota.

De Vikings kropen vorige week door het oog van de naald tegen New Orleans Saints. Met nul seconden op de klok liep wide receiver Stefon Diggs de winnende punten binnen en explodeerde het U.S. Bank Stadium.

De Vikings reizen als favoriet af naar Philadelphia en kunnen zich voor de vierde keer in de historie plaatsen voor de Super Bowl en de eerste keer sinds de jaren '70. (FOX Sports)

New England Patriots - Jacksonville Jaguars is zondag vanaf 21.00 uur LIVE te zien op FOX Sports 6
Philadelphia Eagles - Minnesota Vikings is in de nacht van zondag op maandag vanaf 00.40 uur LIVE te zien op FOX Sports 6