Chung Hyeon
Chung Hyeon - © Pro Shots

'Professor' Chung dendert door in Melbourne

24 januari 2018
Tennisser Hyeon Chung heeft voor het eerst in zijn carrière en als eerste Zuid-Koreaanse tennisser ooit de halve finale van een grandslamtoernooi bereikt.

Het Zuid-Koreaanse talent versloeg in de kwartfinales van de Australian Open in drie sets de Amerikaan Tennys Sandgren: 6-4, 7-6 (5), 6-3.

Chung, die eerder in Melbourne al de als vierde geplaatste Duitser Alexander Zverev en zesvoudig winnaar Novak Djokovic had uitgeschakeld, domineerde de partij. In de eerste set had de 21-jarige Zuid-Koreaan aan één break genoeg. In de tweede set kwam Sandgren terug van een break achterstand, maar moest de Amerikaan toch buigen in de tiebreak.

In de derde set liep Chung al snel verder uit. Na één matchpoint op 5-2 op de service van de Amerikaan, kreeg hij er vervolgens meerdere op eigen service. Sandgren stribbelde nog even tegen, maar Chung greep in een spannende game alsnog de zege. "Ik wacht nog even met feestvieren. Ik wil de focus erop houden en dat zeg ik tegen al mijn fans in Zuid-Korea. Ik ben nog niet klaar hier'', zei de winnaar. Hem wacht in de halve finales een treffen met de winnaar van de kwartfinale tussen Roger Federer en Tomas Berdych.

Met de zege van Chung kwam er een einde aan het toch wel sensationele optreden van Sandgren op de Australian Open. De nummer 97 van de wereld was voor aanvang van het toernooi voor velen een volslagen onbekende, maar speelde zich uit de vergetelheid door stuntzeges op mondiale toppers als Stan Wawrinka en Dominic Thiem. Tegen 'professor' Chung - de bijnaam dankt hij aan zijn opvallende witte bril - was Sandgren niet bij machte tot een nieuwe sensatie. (ANP)