Federer jaagt in Rotterdam op nummer 1-positie

Federer geniet van uitdaging in Ahoy

12 februari 2018
Eigenlijk had Roger Federer de nummer 1-positie op de wereldranglijst al uit zijn hoofd gezet nadat hij in november bij de ATP Finals in Londen was gestrand in de halve finales.

Na zijn winst op de Australian Open begin dit jaar zag de tenniswereld er echter opeens heel anders uit.

“Ik had niet verwacht in Melbourne te winnen. Het was zo lang geleden dat ik een Grand Slam-titel had geprolongeerd. Toen wist ik dat Rotterdam een optie was”, vertelde de 36-jarige Zwitser maandag in Ahoy, waar hij deze week Rafael Nadal kan aflossen als lijstaanvoerder.

Federer, die zich vorige week bij toernooidirecteur Richard Krajicek meldde met het verzoek deel te kunnen nemen, moet daarvoor de halve finales halen op het ABN AMRO World Tennis Tournament. De weg er naartoe begint woensdag met een partij tegen de Belg Ruben Bemelmans. “Mijn team en ik genieten van deze uitdaging. We gaan ervoor.”

Twintig Grand Slam-titels
Federer was voor het laatst in november 2012 de aanvoerder van de wereldranglijst. Het was het jaar waarin hij voor de zevende keer Wimbledon had gewonnen waarna het vierenhalf jaar zou duren voordat hij nog eens een Grand Slam won: de Australian Open van 2017. Met Wimbledon in 2017 en onlangs de titelprolongatie in Melbourne staat de teller op twintig Grand Slam-titels.

“Had me anderhalf jaar geleden gevraagd of dit mogelijk was en ik had gezegd: dat gaat niet gebeuren. Ik had lang geen grandslam mee gewonnen. Andy (Murray) en Novak (Djokovic) waren top en ik zag Rafael (Nadal) ook wel terugkomen op niveau. Eentje oké, maar dit had ik niet verwacht.”

Zondagavond arriveerde hij in Rotterdam. Zonder zijn gezin: “Daarom speel ik pas woensdag, kon ik nog een dag langer thuis zijn.” Met goede herinneringen: “Marseille en Rotterdam gaven me in 1999 de kans om door te breken. Ik bereikte twee keer de kwartfinale en een ranking waarmee ik verder kon. Ik ben blij om hier na 2013 weer terug te zijn. De hal is ook enorm verbeterd, het oogt fris.” (ANP)