Jillert Anema
Jillert Anema - © ANP

IOC stemt in met afhandeling zaak-Anema

18 februari 2018
De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft ingestemd met de manier waarop sportkoepel NOC*NSF met de zaak rond schaatstrainer Jillert Anema is omgegaan en deze heeft afgehandeld. Dat heeft het IOC aan het NOC*NSF laten weten na onderling overleg.

Anema, bij de Winterspelen in Zuid-Korea aanwezig als coach van onder anderen Jorrit Bergsma, hoeft nu niet meer te vrezen dat hij naar huis wordt gestuurd. Hij kreeg na Sotsji 2014 een officiële waarschuwing van het NOC*NSF wegens een poging tot beïnvloeding van een olympische achtervolgingsrace. Het incident en de berisping werden stilgehouden, maar de affaire lekte afgelopen donderdag door een onthullend verhaal in de Volkskrant alsnog uit.

NOC*NSF besloot daarop het IOC alsnog te informeren. Na een gesprek met Paquerette Girard Zapelli, de baas van de ethische commissie van het IOC, werd de handelswijze van de Nederlandse sportkoepel goedgekeurd. Volgens een persbericht van NOC*NSF heeft het IOC verklaard dat de door de sportkoepel gevolgde procedure en opgelegde sancties volledig in lijn waren met de regels en procedures die destijds van kracht waren.

NOC*NSF toonde zich tevreden met de uitspraak van het IOC. "Wij zien dit als een bevestiging dat zowel het doorlopen proces als de opgelegde sanctie op een integere wijze tot stand zijn gekomen", liet directeur Gerard Dielessen weten. "Bovendien zien wij dit als een erkenning van de proportionaliteit van de sanctie."

NOC*NSF benadrukte dat de sportkoepel net als het IOC groot belang hecht aan het voorkomen van manipulatie van wedstrijden. "Vanaf 2014 hebben wij met steun van het IOC een aantal instrumenten ontwikkeld om de bewustwording van sporters en hun begeleiders op dit gebied te vergroten."

Dielessen gaf eerder in Gangneung toe dat het beter was geweest als het IOC in 2014 meteen was geïnformeerd. De internationale schaatsunie ISU was evenmin van de zaak op de hoogte.

In Nederland sprak minister Bruno Bruins (Sport) zijn verbazing uit over de kwestie. Hij kondigde een onderzoek aan naar de gang van zaken. De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de affaire. (ANP)