Kiki Bertens
Kiki Bertens - © ANP

Kiki Bertens 2.0: IJzersterk op alle fronten

19 augustus 2018
Fit, agressief, mentaal onbreekbaar én ijzersterk op alle ondergronden; Kiki Bertens lijkt zich dit seizoen opnieuw uitgevonden te hebben als tennisster.

Kiki 2.0 onderstreepte haar nieuwe status zaterdagavond met het bereiken van de finale van het toptoernooi van Cincinnati. De 26-jarige Wateringse kraakte in de halve eindstrijd Petra Kvitova, de nummer zes van de wereld, in drie sets en treft zondagavond topseed Simona Halep in de finale.

Verbeterpunten
Voor Bertens, die tot voor kort enkel te boek stond als gravelspecialiste, was het de eerste keer in haar carrière dat ze doordrong tot de finale van een toernooi op hardcourt. Haar eerdere zeven finales vonden allemaal plaats op het gemalen baksteen.

De overige verbeterpunten dit jaar werden eveneens weer eens duidelijk in de clash met Kvitova. Bertens oogde in de beslissende set fitter dan de tweevoudig Wimbledon-kampioene en liet zich niet van de wijs brengen door tegenslagen, iets wat in het verleden nog wel eens een valkuil bleek.

Hoewel ze een voorsprong in de eerste set én de tweede set weggaf, hield Bertens het hoofd koel. Ze sleepte het tweede bedrijf alsnog uit het vuur en drukte meteen door in de derde set.

Het was de tweede zege op Kvitova in een week tijd, en alweer de achtste overwinning in haar laatste negen wedstrijden tegen speelsters uit de mondiale top tien, op drie verschillende ondergronden. De huidige nummer 17 zal na Cincinnati zeker naar plaats 15 op de ranking klimmen, haar hoogste positie ooit. Met een eindzege stijgt ze zelfs nog twee plaatsen.

Schril contrast
De topprestaties op ‘vreemde bodem’ staan in schril contrast met vorig seizoen. Ondanks twee titels in 2017 haalde ze het niveau van een jaar eerder niet, toen ze onder meer verraste met een plek in de halve finales op Roland Garros.

Commentator Marcella Mesker zag de positieve veranderingen al in de eerste fase van het huidige seizoen. “In de grote toernooien van Indian Wells en Miami werd ze weliswaar uitgeschakeld door respectievelijk Serena en Venus Williams, maar ze speelde erg goed. Tegen Venus creëerde ze zelfs drie matchpoints”, legde ze aan het begin van de zomer tegenover FOX Sports uit.

“Ik denk dat ze daar een gevoel kreeg van ‘ik kan mee met deze speelsters’. Ze heeft denk ik een jaar moeten wennen aan het succes van Roland Garros en haar nieuwe status. Nu viel het kwartje en was het geloof daar.”

Raemon Sluiter
Ook mag de rol van coach Raemon Sluiter niet onderbelicht blijven. De oud-tennisser heeft niet alleen voor - en tijdens - wedstrijden de juiste tactische plannen paraat, hij ontpopt zich ook regelmatig tot volleerd sportpsycholoog.

Zo ook na de verloren eerste set tegen Kvitova, waarna Sluiter de juiste snaar wist te raken en Bertens prompt naar een 3-0 voorsprong in het tweede bedrijf doorstoomde.

Waar er voor Bertens nog mooie titels in het verschiet lijken te liggen, zou het niemand verbazen als Sluiter eveneens dit jaar in de prijzen valt. De 40-jarige Rotterdammer wordt al door de internationale media genoemd als een van de kandidaten voor Coach van het Jaar. (FOX Sports)

De finale tussen Kiki Bertens en Simona Halep op het WTA-toernooi van Cincinnati zie je zondagavond om 20.00 uur LIVE op FOX Sports 5