Rafael Nadal
Rafael Nadal - © ANP

US Open: Nadal op het tandvlees naar winst in slopende marathonpartij

5 september 2018
Rafael Nadal heeft een zware strijd moeten leveren om de halve finales te bereiken van de US Open. De titelverdediger in New York had in de kwarfinales bijna vijf uur nodig om zich te ontdoen van Dominic Thiem.

Pas in de tiebreak van de vijfde set kreeg de Spanjaard de Oostenrijker eronder: 0-6, 6-4, 7-5, 6-7 (4), 7-6 (5). Het was toen al diep in de nacht in het Arthur Ashe Stadium.

Nadal, drievoudig winnaar van de US Open, treft in de halve finale de Argentijn Juan Martin Del Potro.

Agressief
Thiem, de nummer negen van de plaatsingslijst, en Nadal maakten er in drukkende warmte van New York een slopende wedstrijd van. De Oostenrijker begon sterk en agressief en gaf Nadal in de eerste set geen kans: 6-0.

In het tweede bedrijf moest Nadal knokken voor elk punt, maar hij wist Thiem wel te breken in de achtste game en de set met 6-4 te winnen.

Thiem had kansen de derde set naar zich toe te trekken en kwam op 5-3, maar Nadal liet zien dat hij de nummer één van de wereld is en vocht terug en won alsnog met 7-5.

Tiebreaks
De Oostenrijker weigerde echter te capituleren en dwong ook in de vierde set Nadal tot het uiterste. De set mondde uit in een tiebreak waarin Thiem de sterkste was (7-4).

Na vier uur zweten en hoogstaand tennis moest een vijfde set de beslissing brengen. Nadal kreeg breekkansen, maar Thiem werkte ze weg.

De 24-jarige Oostenrijker nam in de tiebreak het initiatief, maar de 32-jarige Mallorcaan bleef volharden en kreeg op 6-5 zijn eerste wedstrijdpunt. Een misser van Thiem zorgde daarna voor grote ontlading bij de Spanjaard. (FOX Sports/ANP)