Novak Djokovic
Novak Djokovic - © ANP

US Open: Djokovic naast 'idool' Sampras na eindzege in New York

10 september 2018
Novak Djokovic heeft voor de derde keer de titel op de US Open veroverd. De 31-jarige Serviër was in de finale in New York te sterk voor de Argentijn Juan Martin del Potro: 6-3, 7-6 (4), 6-3.

Djokovic was eerder op Flushing Meadows in 2011 en 2015 de beste. Hij won afgelopen zomer ook al Wimbledon. Zijn erelijst telt nu veertien grandslamtitels, evenveel als de Amerikaan Pete Sampras. Alleen de Zwitser Roger Federer (twintig) en de Spanjaard Rafael Nadal (zeventien) hebben meer majors gewonnen.

Del Potro won de titel in New York in 2009. Daarna haalde hij nooit meer de finale van een grandslamtoernooi, vooral ook door langdurig blessureleed. De 29-jarige Zuid-Amerikaan incasseerde zijn vijftiende nederlaag in zijn negentiende partij tegen Djokovic, die op een grandslamtoernooi nog nooit van 'Delpo' verloor.

Sterk begin
Djokovic kende een sterk begin en benutte in de eerste set bij een stand van 4-3 het eerste breakpoint van de partij. Hij maakte op service van Del Potro vijf punten op rij. Het eerste setpoint liet de als zesde geplaatste Serviër zich evenmin ontnemen.

Ook in de tweede set, die ruim anderhalf uur duurde, had Del Potro het moeilijk. Djokovic maakte nauwelijks fouten en brak al in de derde game de service van de als derde geplaatste Argentijn.

Concentratieverlies
In de zesde game kon Del Potro voor de eerste keer toeslaan op de service van Djokovic die zijn concentratie even leek kwijt te raken (3-3). In de achtste game wist de Serviër drie breakpoints weg te werken (4-4). Ook in de tiebreak was hij op de beslissende momenten de betere speler.

Mede dankzij zijn prima conditie en zijn ijzersterke returns kon Djokovic in de vierde game de service van Del Potro opnieuw breken (3-1). De Argentijn knokte nog wel even terug (3-3), maar kwam op alle fronten net iets tekort om de winstpremie van circa 3,3 miljoen euro veilig te stellen.

Idool
Met zijn zege evenaarde Djokovic het aantal zeges in grandslams van Sampras (veertien). “Hij is mijn idool, jammer dat hij hier nu niet is. Ik zal hem echter snel wel weer zien, denk ik. Ik houd van hem”, lachte Djokovic na afloop. (FOX Sports/ANP)