De eSporters van de Eredivisie-clubs
De eSporters van de Eredivisie-clubs - © FOXSports.NL

eDivisie trapt derde seizoen af met nieuwe competitieopzet

1 november 2018
Het derde seizoen van de eDivisie start op dinsdag 13 november. In een vernieuwde competitieopzet gaan eSporters van de achttien Eredivisie-clubs strijden om het Nederlands kampioenschap in FIFA 19 Ultimate Team. Met een nieuwe opzet, gelijkwaardige selecties en een nog sterker deelnemersveld trapt de eDivisie opnieuw een veelbelovend seizoen af. De eDivisie is ook dit seizoen te zien op FOX Sports.

Nieuwe competitieopzet
De eDivisie introduceert dit jaar een nieuwe competitieopzet. In een toernooivorm met een groepsfase, play-off poule en knock-outs blijft de eSports-competitie gedurende het hele seizoen spannend. De groepsfase bestaat uit drie poules van zes clubs die telkens twee wedstrijden tegen elkaar spelen. De nummers één en twee gaan door naar de knock-outs, terwijl de nummers drie en vier in een extra play-off-poule spelen om de laatste twee plaatsen. De acht clubs die zich plaatsen voor de knock-outs strijden om de titel.

Dit seizoen is er sprake van meer sportief evenwicht, omdat de kansen voor alle eDivisie-deelnemers gelijk zijn. De eSporters hebben de beschikking over alle voetballers en iconen in FIFA 19 Ultimate Team. Door deze maatregel kan iedere eSporter een gelijkwaardige selectie samenstellen. De poule-indeling voor de groepsfase wordt bepaald aan de hand van een loting.

Competitieopzet eDivisie | FOXSports.NL

Wereldkampioen op de PlayStation maakt debuut
De eDivisie telt de eerste seizoenshelft acht nieuwe namen. Met vicewereldkampioen Stefano Pinna heeft PSV de eerste buitenlandse deelnemer van de eDivisie. De 21-jarige Belg kroonde zich in augustus op de FIFA eWorld Cup 2018 tot beste FIFA 18-speler op de PlayStation 4, maar moest in de algehele finale zijn meerdere erkennen in de Saoedische Xbox-kampioen Aldossary.

Feyenoord hoopt met Jimmy Donkers hoge ogen te gooien, terwijl Ajax inzet op Lev Vinken. Daarnaast zijn er ook nieuwe gezichten bij Excelsior, PEC Zwolle, sc Heerenveen, Willem II en de drie promovendi De Graafschap, FC Emmen en Fortuna Sittard.

Uitzendingen te zien op FOX Sports
Elke dinsdag, woensdag en donderdag wordt van 15.30 uur tot 17.30 uur een speeldag van de eDivisie uitgezonden op FOX Sports 1. Een dag later verschijnen de wedstrijden ook op YouTube. Daarnaast is elke vrijdag om 15.30 uur een aflevering van Studio eDivisie te zien. In dit praatprogramma gaat FOX Sports-presentatrice Fresia Cousiño Arias met bekende FIFA-YouTubers de wedstrijden nabeschouwen. De eerste Studio eDivisie staat gepland op vrijdag 9 november met een vooruitblik op het nieuwe seizoen en een loting voor de poule-indeling. 

Onderdeel van de FIFA 19 Global Series
De eDivisie wordt zowel op de PlayStation 4 (eerste seizoenshelft) als Xbox One (tweede seizoenshelft) gespeeld. De winnaars van beide competities treffen elkaar aan het einde van het seizoen voor het landskampioenschap. Naast de strijd om de nationale titel vergroot een goed eindresultaat in de eDivisie de kans op kwalificatie voor de EA SPORTS FIFA 19 Global Series-play-offs. Samen met de prestaties op andere evenementen kunnen eSporters zich via de Global Series Play-Offs plaatsen voor de FIFA eWorld Cup 2019. Op dit mondiale eindtoernooi komen de beste FIFA-gamers bijeen om te spelen voor de wereldtitel.

Het afgelopen seizoen was de eDivisie een groot succes. De wedstrijdbeelden van de eSports-competitie werden in totaal ruim 16,3 miljoen keer bekeken. De e​Divisie is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met de achttien Eredivisie-clubs, EA SPORTS™ en Endemol Shine Nederland en is mede mogelijk gemaakt door KPN, FOX Sports en Radio 538. (FOX Sports)