Detroit Lions-fans tijdens Thanksgiving Day vorig jaar
Detroit Lions-fans tijdens Thanksgiving Day vorig jaar - © ANP

Zes redenen om dankbaar te zijn voor NFL op Thanksgiving

22 november 2018
Dit is een heerlijke week voor NFL-fans. Na de fantastische 'shootout' van maandag tussen Los Angeles Rams en Kansas City Chiefs (54-51) staan er donderdag wegens Thanksgiving Day drie wedstrijden op de rol.

Detroit Lions begint traditiegetrouw met een thuiswedstrijd. Tegenstander is Chicago Bears, de lijstaanvoerder in de NFC North. Daarna is er in Texas een clash uit het Wilde Westen: aartsrivalen Dallas Cowboys en Washington Redskins nemen het tegen elkaar op. En we sluiten af met een knaller: New Orleans Saints (9-1) ontvangt Atlanta Falcons, dat de laatste strohalm wil pakken. 

Drie rivaliteiten binnen de divisie op dezelfde dag, daar zijn we dankbaar voor. Maar dat is niet het enige:

We zijn dankbaar voor... Khalil Mack
De nachtmerrie van iedere quarterback: outside linebacker Khalil Mack. De van Oakland Raiders overgekomen verdediger is de sleutel van het succes van de Bears. Na jaren van middelmaat zijn de Bears uit hun winterslaap ontwaakt. Onder leiding van Mack staat Chicago's trots na tien wedstrijden op zeven overwinningen bovenaan de NFC North en er zijn slechts drie teams die meer punten tegen hebben dan de Bears.

Offensief staat Chicago ook in de subtop en alles wijst erop dat de ploeg een outsider is voor de Super Bowl. Tegen de Lions zal het echter naar alle waarschijnlijkheid wel moeten zonder quarterback Mitch Trubisky. De spelverdeler raakte zondag geblesseerd en dus neemt back-up Chase Daniels het vandaag van hem over.

We zijn dankbaar voor... Kenny Golladay
Voor de Lions is het donderdag do or die. Met zes nederlagen in tien wedstrijden kan een overwinning op de koploper cruciaal zijn. Zeker, omdat twee weken geleden in Chicago nog werd verloren van de Bears.

De man die bij de Lions het verschil moet maken is Kenny Golladay. De wide receiver laat in zijn tweede jaar steeds vaker zijn talent zien. Zo ook afgelopen zondag met deze fantastische vangbal voor een touchdown:

We zijn dankbaar voor... Ezekiel Elliott
Exact 55 jaar nadat President John F. Kennedy in de straten van Dallas werd vermoord, nemen de plaatselijke Cowboys het op tegen Washington Redskins.

Bij de Cowboys lijkt alles te vallen of staan bij de prestaties van runningback Ezekiel Elliott. De 23-jarige kanonskogel is de talisman van het populairste NFL-team in Amerika. Als hij minimaal 100 yards bij elkaar rent hebben de Cowboys vier wedstrijden gewonnen en één verloren. Een schril contrast met de in totaal vijf gewonnen om vijf verloren wedstrijden. In het megalomane Cowboys Stadium zijn de ogen van 80.000 fans op hem gericht.

Ezekiel Elliott | Pro Shots

We zijn dankbaar voor... De Buttfumble 
Vandaag is ook het jubileum van een ander (iets minder) memorabel moment: de Buttfumble. Zes jaar geleden ontmoette New York Jets-quarterback Mark Sanchez de kont van teamgenoot Brandon Moore. Gevolg: Sanchez liet de bal uit zijn handen glippen waardoor Steve Gregory van New England Patriots een touchdown kon maken. Een kolderiek moment en de Buttfumble was geboren.

De kans is aanwezig dat we donderdag weer zo'n moment gaan zien. Sanchez is deze week namelijk toegevoegd aan de selectie van de Redskins, nadat quarterback Alex Smith zondag zijn enkel brak.

We zijn dankbaar voor... Drew Brees
Gaan we voor het tweede jaar op rij een veertiger als MVP krijgen? Dat weten we uiteraard pas in februari, maar de nu nog 39-jarige Drew Brees zou heel goed de opvolger van Tom Brady kunnen worden.

Na het teleurstellende verlies in de eerste week tegen Tampa Bay Buccaneers rijgt New Orleans Saints de overwinningen aaneen. Met een win-loss record van 9-1 staat de ploeg alleen achter Los Angeles Rams (10-1). De enige verliesbeurt van de Rams? 45-35 in New Orleans.

En dat Brees niet alleen een traditionele ​pocket passer​ is laat hij hier zien:

We zijn dankbaar voor... Julio Jones
Wie Atlanta Falcons zegt, zegt Julio Jones. De wide receiver moest tot speelronde negen wachten op zijn eerste touchdown van het jaar, maar inmiddels loopt het weer bij hem. Met drie achtereenvolgende wedstrijden met een zespunter heeft hij de vorm te pakken. Alhoewel, met 1.158 yards laat hij de rest van de NFL achter zich.


Niets missen van de NFL op Thanksgiving? Stem dan vanaf half zeven af op FOX Sports 6:

Detroit Lions - Chicago Bears 18:30
Dallas Cowboys - Washington Redskins 22:30
New Orleans Saints - Atlanta Falcons 02:20

(FOX Sports)