Kiki Bertens
Kiki Bertens - © ANP

Bertens gaat voor titel op Australian Open

12 januari 2019
Kiki Bertens heeft twee dagen voor de start van de Australian Open uitgesproken dat zij naar Melbourne is gekomen voor de titel.

De nummer negen van de wereld concentreert zich op het eerste grandslamtoernooi van het jaar daarom alleen op het enkelspel.

"We hebben het als team over de doelen gehad. Ik heb het idee dat een grandslamtitel mogelijk is en vorig jaar had ik dat idee nog absoluut niet", zei Bertens (27) voorafgaand aan haar eerste training op Melbourne Park. 

"Ik heb het gevoel dat er meer in zit en ik vind dat ik dat ook uit mag spreken. Vorig jaar heb ik goed tennis laten zien en een paar sterke toernooien gewonnen. En ik heb op Wimbledon, dat niet op mijn beste ondergrond wordt gespeeld (gras), de kwartfinales gehaald. Ik denk dat ik gewoon met de beste meiden mee kan. Ik moet er gewoon voor gaan. Het is een doel waar ik alles voor wil doen, zonder dat het enige druk met zich meebrengt."

Dubbelspel

Om dat doel misschien nu of in de toekomst te halen, zijn er keuzes gemaakt. Het dubbelspel laat ze voorlopig even links liggen, zeker op de grand slams. ,,Ik ga me focussen op het enkelspel en alle energie daarvoor bewaren. Als je er dan uit ligt, kun je lekker naar huis en uitrusten", aldus Bertens, die de afgelopen jaren een duo vormde met de Zweedse Johanna Larsson.

Desondanks is Bertens, die in het off-season net als vorig jaar naar Bali op vakantie is geweest, fris in Melbourne gearriveerd. Vrijdagavond vloog ze direct na haar nederlaag tegen Ashleigh Barty naar Melbourne, om zich zaterdag en zondag optimaal voor te bereiden op haar wedstrijd van maandag. Ze speelt dan tegen de Amerikaanse Alison Riske.

"Zij is een heel erg aanvallend ingestelde speelster die het fijn vindt om vlak en snel te spelen", weet Bertens van haar eerste tegenstandster. Ze trof Riske in 2017 op gravel en in 2013 op hardcourt. Beide duels werden door Bertens gewonnen.

Bertens opent haar jacht op de titel maandag in de 1573 Arena, de vierde baan van Melbourne. Ze staat als derde partij op het programma. (FOX Sports/ANP)