Andy Murray
Andy Murray - © ANP

Murray verliest mogelijk laatste wedstrijd, Federer simpel door

14 januari 2019
Andy Murray heeft mogelijk zijn allerlaatste wedstrijd van een prachtige loopbaan verloren. De voormalige nummer één van de wereldranglijst werd al in de eerste ronde van de Australian Open uitgeschakeld door de Spanjaard Roberto Bautista Agut: 4-6, 4-6, 7-6, 7-6, 2-6.

De 31-jarige Murray vocht voor wat hij waard was, aangevuurd door het Australische publiek. Maar hij bewoog soms moeizaam over de baan en had af en toe zichtbaar last van zijn gekwetste heup, die hem al ruim een jaar zwaar in de steek laat. Murray leek geslagen toen hij na twee verloren sets een servicebeurt moest inleveren. Maar hij knokte zich onder luid applaus toch naar een vierde set, die hij eveneens na een tiebreak won.

Aan het bewonderenswaardige verzet van Murray, afgezakt naar de 229ste positie van de wereldranglijst, kwam een einde toen hij al vroeg in de vijfde set zijn servicebeurt verloor. De als 22ste geplaatste Bautista Agut kende geen genade meer en stelde een plaats in de tweede ronde veilig.

Murray vertelde afgelopen vrijdag tijdens een emotionele persconferentie dat hij vreest dat hij na de Australian Open nooit meer in actie komt. De tweevoudig olympisch kampioen denkt dat zijn heupblessure chronisch is. De Schot heeft er alles aan gedaan, maar de pijn gaat maar niet weg.

"Het is een worsteling, al zo'n twintig maanden heb ik veel pijn", zei Murray terwijl de tranen over zijn wangen stroomden. "Ik heb alles geprobeerd om me beter te gaan voelen, maar het heeft niet veel geholpen. Ik heb nog steeds veel pijn en zo wil ik niet doorgaan."

Het liefst wil Murray nog uitkomen op Wimbledon, het toernooi dat hij tweemaal won. "Maar ik weet niet of ik vijf maanden kan wachten", zei de Schot die vijf keer de finale van de Australian Open verloor maar de US Open wel eenmaal won.

Federer zonder problemen door

Roger Federer heeft zich zonder al te veel in te spannen geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De Zwitserse titelverdediger versloeg de Oezbeek Denis Istomin in drie sets: 6-3, 6-4, 6-4. 

De twintigvoudig grandslamwinnaar gaf geen enkele servicegame weg en brak Istomin telkens één keer om de set te winnen. Federer, die in Melbourne samen met de Nederlander Robin Haase traint, was in 2 uur klaar met Istomin. (FOX Sports/ANP)