Kiki Bertens
Kiki Bertens - © ANP

Tweede ronde eindstation Bertens op Australian Open

16 januari 2019
Kiki Bertens is uitgeschakeld in de tweede ronde van de Australian Open. De nummer negen van de wereld moest in een spannende driesetter buigen voor de Russin Anastasia Pavlyuchenkova: 6-3, 3-6, 3-6.

Bertens liep in de Margaret Court Arena snel uit naar een 5-1 voorsprong. Ze haalde een hoog niveau en Pavlyuchenkova maakte veel onnodige fouten: negentien in totaal in de eerste set. De Russin kwam van 5-1 nog terug tot 5-3, maar met een aantal goede services haalde Bertens, met de nodige moeite, toch de eerste set binnen.

Veel risico

Pavlyuchenkova, de nummer 44 van de wereld, bleef echter met veel risico spelen en zag dat beloond worden. In de tweede set liep zij uit naar een 0-3 voorsprong en ze bracht Bertens aan het twijfelen. Ze zorgde voor veel druk in de servicegames van Bertens, die niet zo dominant was met haar opslag als in haar voorgaande partijen dit jaar: slechts zeven aces.

In de beslissende set werd Bertens direct gebroken, maar met het nodige fortuin (een netbal en een challenge die in haar voordeel uitpakte) richtte ze zich toch weer op. Bertens zocht met regelmaat het net op, maar werd keer op keer gepasseerd door Pavlyuchenkova, die over krachtige groundstrokes beschikt. Bij 3-5 benutte Pavlyuchenkova, na een uur en 48 minuten, haar eerste wedstrijdpunt.

Alles geprobeerd

 “Zij speelde niet goed in het begin en ik had haar waar ik haar hebben wilde", zei Bertens na haar nederlaag. “Ik heb echt alles geprobeerd, maar het was niet genoeg. Na de eerste set merkte ik dat zij beter ging spelen en de ballen er bij haar beter op kwamen te zitten."

“Het was steeds lastiger om haar pijn te doen en dat heeft zij gewoon heel goed gedaan. Ik kon haar niet meer onder druk zetten. Misschien had ik haar iets meer moeten ontregelen, al is dat lastig op deze baan. Als ik het net opzocht, werd ik vaak gepasseerd.”

Meer gehoopt

De uitschakeling zorgde voor grote teleurstelling bij Bertens, die voorafgaand aan het toernooi had uitgesproken voor de titel te willen strijden. “Ik had op veel meer gehoopt, maar we gaan weer door. Ik ga nu zo snel mogelijk naar huis om weer keihard te gaan trainen op de dingen die hier niet goed zijn gegaan”, aldus Bertens.

“Ik heb nog niet veel met Raemon gesproken, maar we hebben nog een lange vlucht voor de boeg om dat te doen.” (FOX Sports/ANP)