Tom Brady en Jared Goff
Tom Brady en Jared Goff - © ANP

De GOAT en de Rams in Super Bowl der generaties

3 februari 2019
't Heerlijk avondje is gekomen. De echte NFL-fan heeft allang bij de baas vrij gevraagd voor maandag 4 februari, want het wordt een latertje. Los Angeles Rams en New England Patriots gaan komende nacht in Atlanta uitmaken wie zich tot winnaar van de Super Bowl mag kronen.

Exact zeventien jaar geleden wonnen de Patriots onder leiding van de Greatest Of All Time, Tom Brady, de eerste Super Bowl uit de historie van de franchise ten koste van St. Louis Rams. Wat toen nog als een stunt werd gezien, wordt nu aangewezen als het begin van een dynastie.

Een dynastie in de NFL - die ontworpen is zodat teams niet jaar in jaar uit kampioen kunnen worden. Maar de Pats deden dat wel. Vijf keer in achttien seizoenen de Super Bowl winnen, negen seizoensfinales halen, waarvan vier keer in de laatste vijf jaar.

"Niemand gelooft in ons"

En toch was daar dit jaar de twijfel. De Patriots liepen tegen vijf zeperds aan in het reguliere seizoen en leken niet hun oude zelf. De nederlagen waren allemaal tegen ploegen die de play-offs uiteindelijk niet haalden en het verlies tegen Miami Dolphins was exemplarisch.

Maar de Pats herpakten zich na de Miami miracle en lieten in de play-offs zien er weer te staan. De 41-jarige Brady was weer ouderwets goed, de afgeschreven Rob Gronkowski ving ballen en good old Julian Edelman was weer top op de momenten die er echt toe deden.

Het negatieve commentaar was de Patriots niet in de koude kleren komen te zitten. "Niemand gelooft in ons, we kunnen geen wedstrijden winnen", verzuchtte Brady na afloop van de overwinning in de play-offs op Los Angeles Chargers.

Een week later werd favoriet Kansas City Chiefs in de finale van de AFC aan de zegekar gebonden. "We're too old, you're too slow, we can't play defense", fluisterde Brady receiver Chris Hogan in. De GOAT in de underdogpositie; ongehoord.

De toekomst is nu

Zeventien jaar na dato krijgen de Rams kans op revanche. En in die tijd kan veel veranderen. De Rams spelen niet meer in St. Louis, maar in Los Angeles. Quarterback Jared Goff was toen zeven jaar oud, coach Sean McVay zestien jaar.

De Rams zijn smaakmakers dit seizoen. In alle facetten van het spel maken zij het de tegenstanders moeilijk. In de eerste acht wedstrijden van het seizoen had niemand een antwoord. Drie keer werd er daarna verloren, en alleen tegen sterke ploegen.

Een puike prestatie van McVay, die met z'n 33 jaar de jongste coach ooit wordt in de Super Bowl en trendsetter lijkt. Er is een verjongingsgolf gaande in de NFL en iedereen die ooit maar een appje naar McVay gestuurd heeft en onder de veertig jaar oud is, kan rekenen op een sollicitatiegesprek.

McVay is echter uniek. Iemand met een fotografisch geheugen, met een persoonlijkheid waar zijn spelers zich in kunnen identificeren en tactisch ijzersterk.

Zijn sterspeler is niet de degelijke Goff, maar defensive tackle Aaron Donald. De beste verdediger in de NFL heeft de sleutel van de Super Bowl in handen. Kan hij samen met maatje Ndamukong Suh de tot nu toe ongenaakbare Brady aanvallen, of houdt de offensieve linie van de Patriots stand?

Super Bowl LIII tussen Los Angeles Rams en New England Patriots zie je LIVE op FOX Sports in de nacht van 3 op 4 februari. Bekijk hier het programmaoverzicht.