Kiki Bertens
Kiki Bertens - © Pro Shots

Bertens loopt eerste grastitel mis in Rosmalen

16 juni 2019
Kiki Bertens is er niet in geslaagd om haar eerste grastitel te winnen op de WTA-tour. In Rosmalen moest de Nederlandse na een raketstart en ondanks vijf matchpoints toch haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Alison Riske: 6-0, 6-7, 5-7.

In de eerste set verliep alles vlekkeloos voor Bertens, binnen het half uur stond het 6-0. De Nederlandse leek in de tweede set het ritme onverminderd voort te zetten tot ze een lelijke uitglijder maakte op het natte gras. 

Na een blessurebehandeling voor een pijnlijke lies bleek Bertens eerst niet heel veel hinder te ondervinden van haar blessure. Na vijf games stond er een geruststellende 4-1-voorsprong op het scorebord.

Daarna kwam de Amerikaanse sterk terug tot 4-4, toch behield Bertens het initiatief. De 27-jarige Wateringse kreeg zelfs vijf matchpoints op de service van Riske, maar kon haar kalmte niet bewaren en verloor de tweede set in de tiebreak (7-3). 

In de derde gaf Bertens opnieuw een voorsprong weg en sloeg Riske in de twaalfde game toe: 5-7. De Nederlandse blijft dit jaar staan op twee toernooizeges. Eerder dit tennisseizoen was ze wel de sterkste in Sint-Petersburg en Madrid.

Blessure geen excuus

Kiki Bertens wilde de blessure die ze opliep niet aandragen als excuus voor het verlies. "Ik denk niet dat je het kunt wijten aan het fysieke als je nog zoveel kansen krijgt."

"Zij speelde beter op de belangrijke momenten en dan zie je dat grastennis haar beter ligt", zei Bertens over de Amerikaanse. "Achteraf had ik er op de matchpoints iets meer voor moeten gaan. Maar dat heb ik de hele week niet gedaan. En voor hetzelfde geld mist zij een volley. Het blijft op gras gewoon elk punt zoekende voor mij."

"Zeker op grasbanen weet je dat je kunt uitglijden. Ik voelde het wel de hele wedstrijd, maar het hoort bij sport dat je met pijntjes moet doorspelen. Dat mag je niet de schuld geven. Aan opgeven heb ik niet gedacht, want het is een finale en ook nog eens in eigen land. En ik stond er goed voor, dus opgeven was totaal geen optie."

Gehuild en gescholden

Voor Bertens had het in meerdere opzichten een bijzondere dag kunnen worden. "Je wilt een titel eigen land, je kunt een titel veroveren op alle ondergronden en ook nog eens je tiende. Vooral een titel in eigen land is iets heel erg bijzonders. Als je daar één punt vandaan bent, dan is het logisch dat dat pijn doet. Ik heb ook echt gehuild en gescholden", aldus Bertens. "Het is een heel dubbel gevoel, want vooraf had ik natuurlijk getekend voor een finaleplaats."

De ernst van de blessure moet de komende dagen blijken. "Ik voelde in mijn lies echt iets knappen", aldus Bertens. "Het is altijd een zwakkere plek geweest en nu schoot er echt iets in. Ik had er last van met afzetten. De komende dagen ga ik herstellen en kijken of ik in aanloop naar Wimbledon in Eastbourne kan spelen."(FOX Sports)