WTA Birmingham: Barty vs. Goerges

Barty nieuwe nummer één wereldranglijst na toernooizege Birmingham

23 juni 2019
Ashleigh Barty is de nieuwe nummer één van het damestennis. De Australische speelster lost Naomi Osaka af na winst van het WTA-toernooi van Birmingham.

Barty verkeert al weken in bloedvorm en rekende in Birmingham af met de Duitse Julia Görges: 6-3, 7-5. In de openingsgame moest Barty nog twee breakpunten wegwerken, maar daarna kwam ze niet meer in de problemen in de eerste set. Görges moest wel één keer haar service inleveren en verloor de eerste set met 6-3. 

In de tweede set nam de Duitse snel een 3-0-voorsprong, maar daarna kwam Barty sterk terug. In de elfde game plaatste de Australische de beslissende break op weg naar winst van de set en de toernooizege.

Barty breidt met de winst op Görges haar winstreeks uit tot twaalf duels. Ze verloor voor het laatst een partij op 16 mei. Voor het toernooi in Birmingham won ze ook Rolland Garros. Mede daardoor neemt Barty de eerste positie van de wereldranglijst over van de Japanse Naomi Osaka. 

De 23-jarige Barty eindigde het afgelopen seizoen als de nummer 15 en eind 2016 was ze, door een kort afscheid van de tennissport, zelfs de nummer 325 van de wereld. Ze schreef begin deze maand Roland Garros op haar naam en won dit seizoen ook al het grote WTA-toernooi van Miami.

Sinds 1985 was alleen Justine Henin erin geslaagd een grastoernooi te winnen na het veroveren van de titel op Roland Garros in hetzelfde jaar. In 2006 en 2007 won de Belgische eveneens het toernooi in Eastbourne. (FOX Sports/ANP)