Kiki Bertens
Kiki Bertens - © Pro Shots

Kiki Bertens: de race naar de WTA Finals

14 oktober 2019
Het moet deze week gaan gebeuren voor Kiki Bertens in Moskou: beslag leggen op een ticket voor de WTA Finals. De huidige nummer acht van de wereld strijdt om de laatste plaats voor het toernooi, eind oktober in het Chinese Shenzhen. Dit is hoe Bertens beslag kan leggen op de plek in het prestigieuze toernooi.
Concurrentie

Van de acht toptennissters die tijdens de WTA Finals zullen schitteren, zijn er al zeven bekend: Ashleigh Barty, Naomi Osaka, Karolina Pliskova, Simona Halep, Bianca Andreescu, Petra Kvitova en de op maandag geplaatste Elina Svitolina. Daarmee valt er nog één plaats te vergeven. Naast Bertens, maken ook Serena Williams en Belinda Bencic nog kans op het ticket.

Bertens bezet momenteel de negende plaats op de ranglijst van dit kalenderjaar en zal dus nog één plaats moeten stijgen om verzekerd te zijn van de WTA Finals.

Achterstand

Gelukkig voor Bertens is de achterstand op de concurrentie niet onoverbrugbaar groot. Williams leidt met 3935 punten, gevolgd door Bertens (3870) en Bencic (3705). Mocht Williams echter - net als de afgelopen vier jaar - besluiten de WTA Finals aan zich voorbij te laten gaan, volstaat plaats negen al voor Bertens.

Bertens en Bencic hebben wel aan een finaleplaats genoeg om Williams te passeren en daarmee uit te sluiten van deelname aan het toernooi in Shenzhen.

Punten te verdienen

Beslag leggen op de titel van het ‘Premier’-toernooi in Moskou is goed voor 470 WTA-punten. Bertens en Bencic kregen beiden een bye voor de eerste ronde en daarmee 55 punten ‘cadeau’.  

Voor het bereiken van de kwartfinale krijgen de tennissters 100 punten, voor de halve finale 185, voor een finaleplek 305 en voor de toernooizege zoals vermeld 470. Als Bertens de finale in Moskou weet te bereiken, is de Wateringse Williams in één klap voorbij. 

Als Bertens de finale niet bereikt en Bencic daar wel in slaagt, zal de Zwitserse ten koste van Bertens als achtste deelnemen aan de WTA Finals.

Bertens direct uitgeschakeld

Hoewel het een moeilijk verhaal wordt, is Bertens zelfs bij directe uitschakeling in de achtste finales nog niet kansloos voor de WTA Finals. Bencic moet in dat geval maximaal de halve finales halen en Williams wederom afzeggen.

Hoge uitzondering

Bij hoge uitzondering kan de WTA ervoor kiezen om de eerste zeven spelers van de ranking door te laten gaan naar de WTA Finals en zelf de achtste deelnemer te bepalen. Als dat niet gebeurt - en die kans is groot - neemt de nummer acht 'gewoon deel'. (FOX Sports)

​Het WTA-toernooi in Moskou zie je van 14 tot en met 20 oktober LIVE op FOX Sports 5