Kiki Bertens
Kiki Bertens - © Pro Shots

Bertens en Rus door op Australian Open, Griekspoor onderuit

21 januari 2020
Zowel Kiki Bertens als Arantxa Rus heeft de tweede ronde bereikt van de Australian Open. Bertens versloeg de Roemeense Irina-Camelia Begu in twee sets: 6-1, 6-4.

Rus kreeg Magda Linette, de nummer 43 van de wereld, klein met 1-6 6-3, 6-4. Die partij nam ruim twee uur in beslag.

Bertens 

Begu miste in de tweede game meteen al haar eerste opslagbeurt waarna Bertens snel op 4-1 kwam. Na nieuw gameverlies was het binnen een half uur 6-1. In de tweede set startte Bertens al net zo voortvarend.

Ze brak meteen weer de opslag van de 29-jarige Roemeense, die ook in de derde game haar service inleverde: 3-0. Dat overkwam Bertens zelf in de daaropvolgende game, maar bij 5-4 en 40-0 maakte ze de partij af door het benutten van haar eerste wedstrijdpunt.

Bertens (28) kwam vorig jaar niet verder dan de tweede ronde op de Australian Open. De Russische Anastasia Pavlioetsjenkova schakelde haar toen uit. De volgende tegenstandster komt uit de partij tussen Katerina Bondarenko uit Oekraïne of de Australische Arina Rodionova. 

Rus

De eerste set verliep dramatisch voor Rus. Linette pakte de eerste vijf games op rij, pas daarna wist Rus een game te winnen. De Poolse won daarop de set op eigen service.

De tweede set liet een heel ander beeld zien. Rus herpakte zich en liep in no-time uit naar een 5-0 voorsprong. Uiteindelijk wist ze de set met 6-3 binnen te halen. In set drie nam de Nederlandse snel een 2-0 voorsprong en liep uit naar een 5-2. Linette kwam nog terug tot 5-4, maar daarna serveerde Rus de partij uit.

De 29-jarige speelster uit Monster heeft zich vorig jaar onder haar nieuwe Spaanse coach Julian Alonso in de top 100 teruggewerkt. Ze deed dat vooral met toernooizeges op het niveau onder de WTA. Met haar ranking kreeg ze dit jaar zelfs vrije doorgang naar het hoofdtoernooi.

Voor het eerst sinds 2013 acteerde ze op het hoogste platform van het grandslamtoernooi in Melbourne.

Griekspoor

Tallon Griekspoor strandde bij zijn debuut op een grandslam meteen in de eerste ronde. De 23-jarige Nederlander was op de Australian Open niet opgewassen tegen de Amerikaan Taylor Fritz. In drie sets was het avontuur in Melbourne voorbij voor de geboren Haarlemmer: 3-6, 3-6, 3-6.

Griekspoor had zich met succes door het kwalificatietoernooi gewerkt, maar tegen Fritz kon hij zich niet onderscheiden. De 24-jarige Amerikaan, als 29ste geplaatst in Melbourne, kon leunen op een sterke service - hij sloeg zeventien aces - maar had ook een goed antwoord op de opslagen van Griekspoor.

In de eerste set kwam de Nederlander al snel 3-0 achter en hij kon die vroege break tegen niet meer repareren. In het tweede bedrijf ging het gelijk op tot 3-3, maar daarna leverde Griekspoor twee keer zijn servicebeurt in en was de set vergeven aan Fritz. De Amerikaan won vroeg in de derde set al een servicegame van Griekspoor en liet hem vervolgens kansloos. (FOX Sports/ANP)