Zo werkt de NFL

Super Bowl voor Dummies: hoe werkt de NFL eigenlijk?

1 februari 2020
De Super Bowl staat voor de deur! Voor de liefhebbers het hoogtepunt van het jaar. Maar wat als je nog nooit een American Football-wedstrijd hebt gekeken en toch wil genieten van dit evenement?

Wij hebben een stoomcursus NFL in de steigers gezet, die alle vragen beantwoordt. Hoeveel punten krijg je voor een touchdown? Hoe worden de deelnemers aan de Super Bowl bepaald? En hoe zit het nou met die downs?

De National Football League is de grootste American Football-competitie ter wereld. 32 teams eerlijk verdeeld over twee conferences starten elk jaar in september met één doel: het winnen van de Super Bowl in februari.

Alle teams spelen zestien wedstrijden verdeeld over zeventien weken, waarna uiteindelijk zes teams per conference de play-offs halen. Na drie ronden blijven twee teams over: zij vechten op neutraal terrein uit wie de Lombardi Trophy omhoog mag houden.

Teams

Elk team bestaat uit een wedstrijdselectie van 53 man. Zij spelen in de drie verschillende fases van de wedstrijd:

  • Aanval 
  • Verdediging
  • Special teams

De eerste twee zijn duidelijk: de aanval heeft de bal en probeert te scoren en de verdediging probeert de aanval tegen te houden en de bal te veroveren. Special teams worden ingezet bij de aftrap, bij een field goal (trap tussen de palen), conversie (extra punt na een touchdown) en een 'punt' (de bal wordt naar de tegenstander geschopt). Spelers kunnen deel uitmaken van meerdere onderdelen van een team.

Binnen de aanval en de verdediging zijn er verschillende posities. Zo zijn de grote zware mannen dikwijls onderdeel van de aanvallende of verdedigende linie, die tegenover elkaar staan.

Bij de aanval staat de quarterback achter de linie. Hij is de spelverdeler en bepaalt waar de bal heen gaat. Hij kan de bal gooien naar een receiver, die de bal kan vangen en verder kan brengen. De 'QB' kan de bal ook afgeven aan de runningback, die vervolgens als een soort stier de bal naar voren probeert te rennen.

De verdediging bestaat naast de linemen ook nog uit: cornerbacks (verdedigen de receivers), linebackers (spelen achter de linie) en safety's (deze staan nog verder naar achteren en hebben een vrijere rol).

Spelregels

Het doel van het spel is de bal richting de endzone (het gekleurde vak) van de tegenstander te krijgen. Als dat lukt, levert dat een touchdown voor zes punten op. Daarna mag een team nog een conversie voor een extra punt doen: de kicker moet de bal dan tussen de palen schieten. Soms kiezen teams voor twee extra punten: dan moet de bal opnieuw de endzone in. Meer risico dat het fout loopt, maar het levert twee keer zoveel op.

Als de endzone buiten bereik is, kan een team ook besluiten de bal tussen de palen te schieten. Als dat lukt kan het team drie punten bijschrijven. Mis? Dan mag de tegenstander een aanval beginnen.

In balbezit krijgt een team altijd vier kansen (downs) om tien yards (zo'n negen meter) te overbruggen. Lukt dat, dan komen er vier nieuwe kansen. Lukt dat niet, dan moet er een field goal geschoten worden als het doel in zicht is, of de bal naar de tegenstander worden geschopt: punten. (FOX Sports)

Zo kun je de Super Bowl zondag op de voet volgen: 

23.00 uur op FOX Sports 1: De Super Bowl-uitzending
00.30 uur op FOX Sports 1 + 4: Super Bowl LIV (Nederlands commentaar)
00.30 uur op FOX Sports 6: Super Bowl LIV (Amerikaans commentaar)