Het is Mohammad Ali-week op FOX Sports

Muhammad Ali-week: zijn mooiste partijen op FOX Sports

30 maart 2020
Het is Muhammad Ali-week op FOX Sports, waarin we terugkijken op de carrière van misschien wel de beste bokser aller tijden. Ali is niet alleen in de vechtsport een icoon, maar ook daarbuiten.

Deze week zenden we zeven memorabele partijen uit van Muhammad Ali, die in 1960 Olympisch goud wist te veroveren en zich daarna richtte op het professioneel boksen.

Voor het hele schema, zie onze tv-gids!

Maandag 30 maart, Cassius Clay – Sonny Liston (1964)

22.00 uur op FOX Sports 1

Muhammad Ali wordt geboren met de naam Cassius Clay. Vier jaar na zijn gouden medaille in Rome krijgt hij zijn eerste wereldtitelgevecht. In Miami is kampioen Sonny Liston de tegenstander. Clay is dan pas 22 jaar en na negentien partijen ongeslagen. Kampioen Liston is geen partij voor de uitdager en moet zelfs voortijdig opgeven.

Maandag 30 maart, Muhammad Ali – Sonny Liston 2 (1965)

22.45 uur op FOX Sports 1

Snel nadat hij de titel verovert, verandert Clay zijn naam naar Muhammad Ali. Hij bekeert zich tot de islam en zegt dat zijn vorige naam een slavennaam was. In 1965 staat de rematch op het programma met Liston. Dat gevecht staat inmiddels bekend om ​de​ foto. Na één ronde slaat Ali zijn tegenstander knock-out en blijft hij de kampioen in het zwaargewicht.

Muhammad Ali met Sonny Liston op de grond | ANP

Dinsdag 31 maart, Muhammad Ali – Ernie Terrell (1967)

22.45 uur op FOX Sports 1

‘What’s my name’ Dat is de vraag die Ali stelde aan Ernie Terrell tijdens het titelgevecht. De uitdager uit Mississippi noemt de kampioen continu Cassius Clay in aanloop naar het gevecht.

Het is voor Ali genoeg motivatie en hij domineert zoals gewoonlijk het gevecht met Terrell. In de achtste ronde vraagt Ali aan zijn tegenstander wat zijn naam is en wint hij het gevecht uiteindelijk ook.

Woensdag 1 april, Muhammad Ali – Jerry Quarry I (1970)

22.30 uur op FOX Sports 1

Na zijn gevecht met Terrell moet Ali zijn titel inleveren en werd ook nog zijn paspoort afgepakt.

Dit, omdat Ali militaire dienst weigerde in Vietnam. Hierdoor mag Ali voor drie jaar niet in actie komen. Hij gaat in beroep en mag uiteindelijk zijn sport weer beoefenen. Op 26 oktober 1970 keert Ali terug in de ring tegen de Bellflower Bomber, Jerry Quarry. Ali heeft geen last van ringroest, want na drie rondes is hij al klaar met zijn tegenstander.

Donderdag 2 april, Muhammad Ali – Chuck Wepner (1975)

22.30 uur op FOX Sports 1

Elke bokser treft iemand in zijn carrière die hem uit het niets verrast. Dat overkomt Ali in 1975 als hij de dan niet zo bekende Chuck Wepner treft.

In de negende ronde slaat hij de kampioen neer en denkt hij zelfs even dat hij de partij heeft gewonnen. Ali staat echter op en maakt het in de 15de ronde af. De knockdown van Wepner is later inspiratie voor Sylvester Stallone om de film ‘Rocky’ te maken.

Muhammad Ali | ANP

Zaterdag 4 april, Muhammad Ali – George Foreman (1974, Rumble in the Jungle)

22.00 uur op FOX Sports 1

Het meest memorabele gevecht van Muhammad Ali vond plaats in Afrika, in Zaïre om precies te zijn. Om vier uur ’s nachts lokale tijd zijn meer dan een miljard mensen getuige van het titelgevecht tussen kampioen George Foreman en Ali, dat als naam Rumble in the Jungle kreeg. 

Zaterdag 4 april, Muhammad Ali – Joe Frazier III (1975, Thrilla in Manilla)

22.50 uur op FOX Sports 1

Muhammad Ali treft in zijn carrière drie keer aartsrivaal Joe Frazier. Na twee partijen staat het 1-1.

In 1975 staat de derde en laatste ontmoeting op het programma. Niet in de Verenigde Staten, maar op de Filipijnen. Net als een jaar eerder zijn er ook nu meer dan een miljard kijkers voor een bokspartij van Muhammad Ali: de Thrilla in Manilla.

Er wordt om 10 uur ’s ochtends gebokst, om er voor te zorgen dat het in de Verenigde Staten op een gunstig tijdstip te zien is. Door de zon en de hitte in het Philippine Coliseum is het in de ring bijna 49 graden. Het is dan ook een lang gevecht dat aan het einde van de veertiende ronde wordt beslist in het voordeel van de kampioen: Muhammad Ali. (FOX Sports)