Slaying the Badger
Slaying the Badger - © FOXSports.NL

Vanavond 'Slaying the Badger' over de legendarische Tour van '86

19 april 2020
In de jaren tachtig vult mijn brein zich vlot met onuitwisbare sportieve herinneringen. Urenlang zit ik voor de buis. Mijn eerste schaatsherinnering is de mondiale titelstrijd tussen Rolf Falk Larsen en Hilbert van der Duim. De Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles zijn voor mij de Spelen van Carl Lewis.

In datzelfde jaar vergaap ik mij aan het Franse wondermiddenveld Giresse-Platini-Tigana Fernandez. Een jaar eerder zie ik Steven Rooks Luik-Bastenaken-Luik winnen. De liefde voor veel sporten verflauwt in de loop der jaren. Van voetbal en wielrennen ben ik intens blijven houden. 

De Tour de France van 1986 is een van de mooiste sportwedstrijden aller tijden. De wielerwereld kijkt naar twee grote mannen uit dezelfde ploeg; de coming man Greg LeMond, een vlotte, zongebruinde, goedlachse Amerikaan, en de man die het peloton al jaren met harde hand regeert, de Breton Bernard Hinault.

De vijfvoudig Tourwinnaar is gezegend met een kop van steen en beenspieren als staalkabels. Bijnaam van de patron van het peloton: Le Blaireau, oftewel De Das. In de Verenigde Staten nemen ze de beroemde bijnaam ook over en gaat Hinault door het leven als The Badger.

De twee rijden voor dezelfde Franse ploeg: La Vie Claire. Een jaar eerder heeft Lemond zijn kopman Hinault aan zijn vijfde tourzege geholpen. Een overwinning die in de Pyreneeën aan een zijden draadje komt te hangen als Hinault hard valt in de etappe naar Luz Ardiden en achterop raakt. LeMond rijdt op dat moment in de kopgroep maar wordt door zijn ploegleider Paul Koechli gesommeerd de benen stil te houden om op Hinault te wachten. Daarbij liegt de teambaas over het tijdsverschil. De Amerikaan is woest als hij ’s avonds in het hotel de werkelijke gang van zaken verneemt. Als LeMond had mogen doorrijden, had hij het geel ruim om de schouders gehad. Een verzoenend gesprek met ploegleider Koechli en kopman Hinault klaart de lucht. LeMond steunt Hinault tot aan Parijs en krijgt de belofte dat de rollen in 1986 omgedraaid zullen zijn. Dan zal Hinault LeMond aan zijn eerste tourzege helpen. De Amerikaan gaat akkoord maar de man die hij zag als vriend, mentor en ploeggenoot is vanaf dat moment alleen nog ploeggenoot.

In de aanloop naar de Tour van 1986 voelt Steven Rooks al nattigheid. ‘Ik kon me gewoon niet voorstellen dat Hinault zich aan die afspraak zou gaan houden. De man was een winnaar, de absolute baas van het peloton. Hij zou nooit iets laten liggen. Laat staan een Tourzege die hem een legendarische status zou bezorgen’. Hinault zaait in de aanloop naar de Ronde inderdaad verwarring. In een groot interview met de Franse TV stelt De Das dat de tijdritten in het eerste deel van de Tour gaan bepalen wie de kopman wordt van La Vie Claire. Hinault kan met een zesde tourzege mederecordhouders Anquetil en Merckx voorbij en zo de titel van beste renner aller tijden claimen.

Hinault bedient zich in de ronde van een tactiek die in het wielrennen niet nieuw is. Sterker, de sport hangt aan elkaar van bedrog, manipulatie, combines en valse beloftes. Hinault voegt er in de Tour van 1986 slechts een nieuwe dimensie aan toe. Daarbij geholpen door de chauvinistische Franse pers, zijn medestanders in het peloton en de eigen La Vie Claire ploeg, die hij inmiddels naar zijn hand heeft gezet. Rooks, de uiteindelijke nummer negen van het eindklassement, kijkt er niet van op. ‘Zo zit het wielrennen nou eenmaal in elkaar. Niets is wat het lijkt. Het beroemde beeld van LeMond en Hinault die hand in hand op Alpe d’Huez over de finish komen bijvoorbeeld. Dat beeld zou saamhorigheid moeten uitstralen, maar iedereen in het peloton wist hoe hoog die spanning tussen de twee inmiddels was opgelopen’.

LeMond rijdt in 1986 in zijn eentje tegen de hele wielerwereld. De tip die hij in de laatste tourweek krijgt van Jacques Goddet is veelzeggend. De oud-tourbaas waarschuwt LeMond goed op zijn eten en drinken te letten. Een voedselvergiftiging of een positieve plas ligt op de loer.

Slaying the Badger is een schitterende reconstructie van de Tour de France van 1986. Misschien wel de mooiste Tour van allemaal. Al deed LeMond drie jaar later in een heroïsch duel met Laurent Fignon een poging dat te overtreffen. Maar dat is voor een volgende documentaire.

Vincent Schildkamp

Slaying the Badger zie je zondag vanaf 20.30 uur op FOX Sports 1