Zaterdag op FOX Sports de onthullende documentaire: LANCE

"Hij was niets en niemand ontziend. En dat is hij vandaag de dag nog steeds"

3 juni 2020
"I’m sorry, but I’ll keep on moving....and sleep well!"

Het is de laatste boodschap die Lance Armstrong ons, kijkers, nog even meegeeft. We hebben dan ruim drie uur mogen kijken naar een fascinerende documentaire, waarin de voor het leven uit de wielrennerij verbannen Texaan u en mij zijn waarheid presenteert. "Ik ga niet liegen”, zegt hij in het begin,

“Ik vertel het jullie zoals ik het me herinner”. Of eigenlijk, zoals hij het zich wil herinneren. Zeker, we komen nieuwe dingen te weten. Hij gebruikte al doping voor zijn ziekte. Suggereert zelfs dat het gebruik de kanker kan hebben gestimuleerd. Bizar is het dan dat verderop in het verhaal zijn zoon Luke  te horen krijgt dat doping gebruiken niet verstandig is, maar.......

Zijn zoon speelt College Football en om op dat niveau te gaan gebruiken is het risico niet waard. Dat is de eigenlijke boodschap die Lance zijn zoon meegeeft. Luke is College Football gaan spelen, om te voorkomen dat hij zijn hele leven vergeleken zou worden met zijn vader. Erg verstandig. Beetje pijnlijk voor papa Lance, lijkt me.

Armstrong is open wanneer het hem uitkomt. Voegt stukjes waarheid toe, die hij nodig heeft om zijn imago weer op te poetsen. Want daar is het hem ruim drie uur lang om te doen. Als altijd is hij koel, kil en berekend, al wil hij u en mij anders doen geloven. De manier waarop hij Floyd Landis afserveert, maakt alles duidelijk. Lance Armstrong is en blijft dezelfde keiharde niets en niemand ontziende narcist, die hij altijd is geweest.

Neemt niet weg, dat het een fantastische docu is. Er komen heel veel mensen aan het woord. Zij bevestigen allemaal op hun manier het beeld dat ik al van hem had. En je begrijpt ook goed, hoe het zo ver heeft kunnen komen. Een stiefvader, die hem naar eigen zeggen opjoeg als een beest. Een moeder, die hem adoreerde en waakte over hem op een manier waar een moeder eend van zou zeggen 'Nou nou, kan dat niet een beetje minder'.

Het verhaal Lance Armstrong is deze docu meer dan waard. En nog is lang niet alles verteld. Dat doet de Texaan pas, wanneer er nog verder aan de restanten van zijn behoorlijk afgebroken imperium geknaagd gaat worden. Of dat gebeurt, is maar de vraag; hij heeft alle grote zaken tegen hem afgekocht. Dus was het tijd om aan image rebuilding te gaan doen. Om wat rest in een mooi daglicht te zetten. Of hij daarin geslaagd is, moet u zelf maar bekijken.

Wat mezelf betreft? Ik mocht tussen 1987 en 1995 voor de NOS het wielrennen verslaan op de radio. Kreeg te maken met prachtige Tour's met winnaars als Stephen Roche,Greg LeMond en Pedro Delgado en helden als Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. Er werd in die tijd ook gebruikt, dat weten we nu allemaal.

In 1993 zag ik de nog jonge Lance Armstrong ( 21 jaar) op zeer overtuigende wijze wereldkampioen op de weg worden in Oslo. In deze docu geeft hij toe, toen ook al te hebben gebruikt. Ik heb het in mijn jaren als verslaggever regelmatig voorbij zien komen, de dopingrellen. Intralipid. Delgado en Theunisse.

Maakte de fascinatie voor de sport en de bewondering voor de sporters er niet minder om. Maar Lance Armstrong was van een andere orde. Slechts een enkeling durfde het aan zijn twijfels te uiten. Die werd afgemaakt door Armstrong. En binnen de wielerwereld als een paria beschouwd. Hoe haalde je het in je hoofd te twijfelen aan de man, die zelf kanker had overwonnen? Nooit zou hij het toch durven om doping te gebruiken.

Prachtig bijproduct van zijn leugenfabriek is de stichting Livestrong, waarmee heel veel geld is binnengehaald , bedoeld om kanker te overwinnen. Dat is helemaal waar. Het wringt wel erg als Armstrong nu deze stichting gebruikt om zijn blazoen op te poetsen.

Hij was niets en niemand ontziend. En dat is hij vandaag de dag nog steeds. Daar helpt geen mislukte huilbui aan, als hij vertelt over zijn bezoek aan Jan Ullrich. Maar het levert wel een fascinerende documentaire op, die u zeker niet mag missen.

“I’m sorry (Ja, aan me hoela) but I’ll keep on moving, and sleep well”, was getekend ( voor het leven), Lance Armstrong.

6 en 13 juni bij FOX Sports, mis het niet!!

Leo Driessen

De ESPN-film LANCE zie je zaterdag 6 juni en zaterdag 13 juni om 21.00 uur op FOX Sports 1