Wielerkenners Nelissen en Zonneveld over documentaire

Wielerkenners over Armstrong-documentaire: "Lance probeert weer mens te worden"

5 juni 2020
Oud-profrenner Danny Nelissen en wielerliefhebber en journalist Thijs Zonneveld bekeken alvast de documentaire LANCE - die op 6 juni in Nederland in première gaat op FOX Sports - en delen hun mening over de ontboezemingen van de gevallen wielerheld Lance Armstrong en zijn oud-ploeggenoten.

In de tweedelige ESPN-documentaire LANCE geeft Lance Armstrong uitgebreid inzicht in het dopinggebruik tijdens zijn wielercarrière. Hij erkent zijn fouten uit het verleden, maar gaat er ook ouderwets met gestrekt been in tegen oud-ploeggenoten waaronder Tyler Hamilton en Floyd Landis. 

“Lance is Lance. Hij kent maar één ding: aanvallen. Misschien dat hij nu wat andere inzichten heeft, maar als de naam Floyd Landis valt dan laat hij zijn hele slechte kant zien”, aldus oud-profrenner Danny Nelissen. 

De oud-renner is na het zien van de documentaire niet overtuigd dat Armstrong zijn leven heeft gebeterd: “Als ik eerlijk ben niet. Hij heeft eerst zijn geld veiliggesteld en probeert nu zijn reputatie veilig te stellen.”

Tonnen voor dopinggebruik

Ook AD-journalist Thijs Zonneveld ziet in de documentaire Armstrong op de manier zoals hij hem kent: “Ik denk dat het een karakterschets is van iemand die het wielrennen zo lang heeft beheerst. Lance Armstrong die probeert weer mens te worden of mens te zijn. Wat denk ik niet lukt.”

Het bevalt Zonneveld ook niet dat de Amerikaan zichzelf opnieuw in de slachtofferrol plaatst: “Armstrong gaf tonnen uit aan dopinggebruik en het exclusief beschikbaar hebben van Michele Ferrari als dopingdokter. Hij doet gewoon alsof hij één van de vele dopinggebruikers was, maar hij is één van de grote daders van het systeem.” (FOX Sports)

De ESPN-documentaire 'LANCE' zie je zaterdag 6 juni (deel 1) en zaterdag 13 juni (deel 2) om 21.00 uur op FOX Sports 1.