"Bruce Lee was de held van mensen die moesten strijden"

"Be Water is een prachtige documentaire"

19 juni 2020
Alex Boogers schreef het boek 'De zonen van Bruce Lee' en is een groot kenner van de veel te vroeg overleden Kung Fu-legende en filmster. Boogers omschrijft de ESPN-film 'Be Water' over het leven van Bruce Lee - die zaterdagavond wordt uitgezonden op FOX Sports - als een prachtige documentaire.

“Bruce Lee was in Amerika, maar ook in Nederland de held van de jongetjes die moesten vechten, die moest strijden, die moesten opboksen tegen iets”, aldus schrijver Alex Boogers. “Voor de zelfhulpboeken bedacht hij al dat je volledig moest vertrouwen op wat je kunt en wie je ben. In de jaren ’60, een tijd waarin dat helemaal niet zo vanzelfsprekend was. De Aziaat werd gezien als de vijand en de Chinees kwam voornamelijk in Amerika om te werken.”

De Chinese bevolking in Amerika kreeg te maken met vooroordelen, ook in de filmindustrie. “Daar bokste hij allemaal tegenop. Hij wilde laten zien dat hij er ook toe deed. Niet alleen als individu, maar ook als iemand met een Aziatische achtergrond, met een Aziatische cultuur.”

Liefdesbrief aan Lee

In Be Water zie je een uitgebreid van Bruce Lee, van zijn jonge jaren en het uitblijven succes in Hollywood tot kaskrakers in Hong Kong en de uiteindelijke doorbraak in Amerika. De op 32-jarige leeftijd overleden Lee maakte het zelf niet meer mee. Vlak voor het gigantische succes van 'Enter the Dragon' stierf de Kung Fu-legende in zijn slaap na het nemen van een pijnstiller. 

Boogers concludeert dat de ESPN-documentaire Be Water een mooie weerspiegeling is van wat Lee heeft betekend voor de Aziatische cultuur. “Het is een poëtische film en een liefdesbrief aan Bruce Lee. Voor iemand die niet weet wat de culturele waarde is van Bruce Lee en wat hij betekent heeft voor de vechtsport, de Aziatisch cultuur en de Aziaat in het westen is  dit een prachtige documentaire.“ (FOX Sports)

‘Be Water’ is een nieuwe film uit ESPN’s bekroonde documentairereeks ’30 for 30’. De documentaire is zaterdag 20 juni om 21.00 uur te zien op FOX Sports 1.