Patrick Mahomes
Patrick Mahomes - © Pro Shots

Bedford over deal Mahomes: "Ik ben benieuwd of hij vrijuit kan blijven spelen"

7 juli 2020
Voor Patrick Mahomes is 2020 een jaar om niet snel te vergeten. In februari won hij met de Kansas City Chiefs de Super Bowl en maandag tekende hij een nieuwe deal tot 2031 ter waarde van 450 miljoen dollars.

"Absoluut verdiend. Dit is een sport waar mega deals worden gesloten. Hij hoort daar gewoon bij”, zegt NFL-kenner Hubert Bedford. 

Mahomes speelt pas drie seizoenen in de NFL, maar heeft al alles gewonnen wat er te winnen valt. In zijn tweede jaar werd hij uitgeroepen tot beste speler van de competitie en vorig werd hij de jongste MVP van de Super Bowl. Bedford ziet in Mahomes een geboren leider. "Het is een wisseling van de wacht. Hij neemt het over van Tom Brady. Ik geef het je te doen met je 24-jarige leeftijd en dan tussen al die ervaren mannen gewoon de leiding geven. Dat zag je al in de Super Bowl."

De nieuwe tienjarige deal die hij heeft ondertekend is niet volledig gegarandeerd. Er zitten wat haken en ogen aan. Het is alleen wel een vreemde periode om een dergelijke deal te ondertekenen. "In deze tijd van corona is het niet sociaal, alleen is sport in Amerika puur entertainment. Mensen willen de sport graag gezien en dat waarderen ze dan wel”, aldus Bedford.

Leider naast het veld

De NFL-kenner ziet ook dat Mahomes niet alleen op het veld een leider is, maar ook daarbuiten is hij iemand die respect afdwingt. Zo liet de quarterback zich zien in een Black Lives Matter video, waardoor ook de NFL plots van gedachte veranderde rondom de situatie rondom het knielen bij het volkslied van onder meer Colin Kaepernick. "Mahomes gaat verder waar Kaepernick is gestopt. Door middel van een video wordt het nu wel openlijk gesteund door de NFL. Ik denk dat hij bewust is van zijn maatschappelijke rol en in die zin zal hij niet alleen zichtbaar zijn op het veld, maar ook buiten de lijnen."

Het bedrag dat Mahomes de komende jaren op zijn rekening mag bijschrijven zorgt wel voor extra druk. “Ik ben benieuwd of hij zijn eigen speel blijft spelen. Kan je nog wel vrij spelen met zo’n mega salaris? Hij moet nu minimaal de Super Bowl winnen, want de druk neemt toe. Alleen heeft hij het wel in zich. Ik vergelijk hem ook met Michael Jordan. Toen hij basketbal speelde kreeg hij mensen op de been, ook mensen die niks met basketbal hadden wisten wie Jordan was. Dat heb je ook met Mahomes, als je hem ziet spelen dan brengt dat zoveel teweeg. We zien dingen die we niet eerder hebben gezien.”

De vraag is of er meer teams gaan toeslaan met een deal als die van Mahomes. Iemand als Lamar Jackson maakt daar volgens Bedford wel kans op. "Hij verdient het wel en zal misschien wel aankloppen bij de directie van de Baltimore Ravens. Alleen heeft hij nu nog een mindere onderhandelingspositie. Hij heeft dan wel de MVP-trofee gewonnen, maar een Super Bowl ontbreekt. Daarnaast is hij pas net in de NFL. Hij heeft nog wel wat te leren als quarterback, in tegenstelling tot Mahomes die in bijna alles goed is." (FOX Sports)