De laatste NHL-wedstrijd in maart
De laatste NHL-wedstrijd in maart - © Pro Shots

NHL weer van start op 1 augustus

11 juli 2020
De Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL wordt op 1 augustus hervat. Het bestuur van de NHL en de vertegenwoordigers van de spelers hebben daarover overeenstemming bereikt.
Het seizoen lag sinds begin maart stil na het uitbreken van de coronapandemie, Er waren nog 189 duels te spelen. In de overeenkomst is ook ruimte gemaakt voor deelname aan de Olympische Spelen. In 2018 in Pyeongchang ontbraken de beste ijshockeyers van de wereld omdat ze in de VS competitie moesten spelen.

"De NHL en spelersvakbond NHLPA hebben een overeenkomst bereikt die een einde maakt aan de onzekerheid waarin we nu al enige tijd verkeren. Daarbij zijn er bindende afspraken gemaakt over hoe het de komende jaren verder gaat met de competitie", zei NHL-commissaris Gary Bettman. "Gezondheid en veiligheid blijven onze prioriteiten." In de nieuwe overeenkomst is expliciet opgenomen dat de ijshockeyers uit de NHL aan de Winterspelen van 2022 (Peking) en 2026 (Milaan) mogen deelnemen. De internationale ijshockeybond IIHF moet nog wel instemmen.

De competitie gaat verder in toernooivorm met 24 teams verdeeld over twee speelsteden in Canada, te weten Edmonton en Toronto. Daaruit moeten de teams komen die aan de play-offs van de Stanley Cup deelnemen. De finale staat gepland in oktober in Edmonton. Elke club verblijft vanaf eind juli in de speelstad met maximaal 52 personen, die allen dagelijks worden getest op Covid-19. De NHL meldde eerder dat inmiddels 35 spelers positief hebben getest bij een totaal van 3000 tests.

(FOX Sports/ANP)