Max Verstappen
Max Verstappen - © Pro Shots

Verstappen tweede na superstart in GP van Hongarije

19 juli 2020
Max Verstappen is in een bewogen Grote Prijs van Hongarije toch nog op het podium geëindigd. De Nederlandse Formule 1-coureur eindigde als tweede, achter de ongenaakbare winnaar Lewis Hamilton, maar voor zijn Finse plaaggeest Valtteri Bottas.

Heel even leek het erop dat de Limburger helemaal niet zou starten in de race op de Hungaroring. Verstappen maakte een stuurfout tijdens de opwarmronde en reed zijn bolide stuk in de vangrails. Met man en macht slaagden de monteurs van het team van Red Bull erin zijn kapotte auto binnen een kwartier te repareren.

Vervolgens kende de Limburger een ongedacht sterke start. Hij rukte op van de zevende naar de derde positie en lag na enkele ronden zelfs tweede. Die positie wist hij de rest van de race vast te houden, ook al kwam in de slotfase Bottas nog gevaarlijk dichtbij. De Fin, die een belabberde start kende en geleidelijk aan op stoom kwam, liep zienderogen in op de Nederlander, maar Verstappen verdedigde zijn positie bekwaam.

Hamilton boekte al zijn achtste overwinning op de Hungaroring en de 86e GP-zege in zijn carrière. De zesvoudig wereldkampioen is nog maar vijf zeges verwijderd van het record van 91 zeges dat op naam staat van de Duitse racelegende Michael Schumacher. Hij nam door zijn tweede overwinning van dit seizoen ook de leiding over van Bottas in het kampioenschap.

Crash 

Het was een merkwaardige ouverture van de derde Formule 1-race van dit jaar. Verstappen raakte tijdens het inrijden de controle kwijt over zijn Red Bull en stond ineens tegen de vangrail met een kapotte voorvleugel en stuurstang. De Nederlander dacht dat het over en uit was, maar wonderwel klaarden zijn monteurs een huzarenstukje door binnen 20 minuten de auto alsnog rijklaar te krijgen.

De coureur passeerde vervolgens na het startsein in een bijna vloeiende beweging Sergio Pérez, Charles Leclerc, Sebastian Vettel en Valtteri Bottas. Hamilton, die voor de negentigste keer in zijn carrière van poleposition vertrok, reed in zijn Mercedes vanaf bocht één weg van de rest. Achter hem nestelde Verstappen zich al snel op de tweede plek na een fraaie inhaalmanoeuvre bij de Racing Point van de Canadees Lance Stroll.

Op 25 ronden van het einde begon Bottas aan te dringen en kwam hij vlak achter Verstappen, maar hij besloot alsnog een pitstop te maken. Met vers rubber maakte de Fin in zijn Mercedes opnieuw veel snelheid, maar hij was te laat. Ook al zat hij in de laatste ronde op het achterwiel van Verstappen, inhalen lukte niet meer.

'Monteurs waren geweldig' 

Max Verstappen wil altijd winnen, maar hij was zelden zo blij met een tweede plaats. De Nederlandse Formule 1-coureur reed voor de start van de Grote Prijs van Hongarije zijn bolide kapot tijdens de opwarmronde. Ineens stond hij in de vangrail met een afgebroken voorvleugel en een scheve stuurstang. "Ik dacht dat het voorbij was en ik niet zou racen. Als je dan toch tweede wordt, voelt dat wel als een overwinning", zei de Limburger na afloop van de bewogen grand prix op de Hungaroring.

"Zo wil je natuurlijk niet dat het gaat, in de opwarmronde in de vangrails eindigen. Ik raakte de grip kwijt", zei de coureur van Red Bull. Het team had een kwartier de tijd om de bolide alsnog rijklaar te maken voor de race. Op de grid, waar de auto de zevende startpositie innam, sleutelden ze aan het voertuig. Net op tijd gingen de vier wielen er weer onder en kroop Verstappen achter het stuur. "De monteurs hebben geweldig werk verricht. Hoe ze het hebben geflikt, weet ik niet, maar het was ongelooflijk. Die auto voelde prima, als nieuw. Alles functioneerde zoals het moest."

(FOX Sports/ANP)