Patrick Mahomes #15 (Kansas City Chiefs)
Patrick Mahomes #15 (Kansas City Chiefs) - © ANP

Super Bowl-winnaar Chiefs verbiedt fans dragen indianentooien

21 augustus 2020
Regerend NFL-kampioen Kansas City Chiefs verbiedt zijn fans voortaan met indianentooien het stadion te betreden. Ook mogen ze hun gezichten niet verven op een manier die verwijst naar de Indiaanse cultuur.

Het zijn maatregelen die de winnaar van de Super Bowl heeft genomen om de schijn van discriminatie of kwetsen van de inheemse Amerikaanse bevolking te vermijden.

De clubleiding zegt al sinds 2014 met Indiaanse stamhoofden te praten om meer begrip te krijgen voor cultuur en achtergrond van de Indianen. De recente protesten tegen racisme en discriminatie die aanwakkerden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, hebben de club tot nieuwe inzichten gebracht. 

De Chiefs zijn om die reden ook van plan hun Arrowhead Chop te veranderen. Dat is het gebaar waarmee de fans hun spelers aanmoedigen en het werpen van een tomahawk verbeeldt.

Washington Redskins nam al eerder het besluit de omstreden naam 'Redskins' (roodhuiden) te laten vallen. Die club heet nu Washington Football Team. (FOX Sports/ANP)