Protesten Verenigde Staten: "Milwaukee Bucks hebben de leiding genomen"

'Spelers besluiten: NBA play-offs gaan door'

27 augustus 2020
De play-offs in de NBA worden hervat. De spelers hebben na een bijeenkomst vandaag besloten om toch door te spelen. Dat zegt de uitstekend ingevoerde ESPN-journalist Adrian Wojnarowski op basis van bronnen. Eerder kwam naar buiten dat met name spelers van de de beide clubs uit Los Angeles, de Lakers van superster LeBron James en de Clippers, helemaal wilden stoppen. Om zo een krachtig statement te maken tegen raciale ongelijkheid en het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Naar aanleiding van het neerschieten van Jacob Blake, die in de stad Kenosha zwaar gewond raakte door politiekogels, weigerden de Milwaukee Bucks (uit dezelfde staat Wisconsin) gisteren om hun play-offduel met de Orlando Magic te spelen. Daarop werd het hele programma van gisteren geschrapt. Ook in de Major League Baseball weigerden 3 teams te spelen, waaronder de Milwaukee Brewers. Later ging bijna het complete programma van de Major League Soccer eruit als protest. 

Osaka

Ook de Japanse tennister Naomi Osaka sloot zich aan bij de protesten en trok zich terug voor de halve finales van het toernooi van Cincinnatti. Na die mededeling werden de wedstrijden een dag uitgesteld. Vrijdag wil Osaka wel spelen tegen de Belgische Elise Mertens. Ze heeft het gevoel dat ze haar punt gemaakt heeft. "Als ik verloren heb, dan vind ik dat ook goed", stelt ze. "Maar ik wil vrijdag gewoon in actie komen." Osaka baalt van het geweld tegen zwarte mensen in de Verenigde Staten. "Meer nog dan een sporter ben ik een zwarte vrouw", zegt ze. "En als zwarte vrouw heb ik het gevoel dat er nu veel belangrijker zaken zijn die direct aandacht nodig hebben dan mij te zien tennissen. Ik verwacht niet dat er meteen iets drastisch gaat veranderen als ik niet speel. Maar als ik een dialoog op gang kan brengen in een overwegend witte sport, dan zie ik dat als een stap in de goede richting."

Hervatting in het weekend

Nu hebben dus ook de spelers in de NBA besloten voorlopig weer door te spelen. Zoals verwacht gaan de wedstrijden van vannacht niet door. Voor donderdag stonden de duels: Utah Jazz - Denver Nuggets en Dallas Mavericks - LA Clippers op het programma. De play-offs gaan misschien vrijdag, maar waarschijnlijk in het weekend weer verder. Een afvaardiging van de spelers heeft nog een extra bijeenkomst met de eigenaren in de NBA. Onder andere over hoe de protesten, want die gaan gewoon door, straks worden vormgegeven en de details van de herstart.