Kiki Bertens
Kiki Bertens - © Pro Shots

Bertens overleeft matchpoint in curieuze marathonpartij

30 september 2020
Kiki Bertens heeft na de derde ronde van Roland Garros geknokt. In een ruim drie uur durende partij won Bertens met 7-6(5), 3-6, 9-7 van Sara Errani. Na de wedstrijd moest Bertens in een rolstoel de baan verlaten.

Het niveau van de partij was op zijn zachtst gezegd niet altijd even hoog. De 33-jarige Italiaanse baarde opzien bij haar opslag, waarbij ze er voortdurend niet in slaagde de bal fatsoenlijk op te gooien. Het leverde haar enkele strafpunten op en uit pure wanhoop serveerde ze meerdere keren onderhands. Aan de andere kant was op de inzet van Errani niets aan te merken, bij geen enkele bal. 

De als vijfde geplaatste Nederlandse oogde in de laatste set verre van fit. Op een gegeven moment leek ze nauwelijks nog aan te kunnen zetten en kreeg ze eenmaal een blessurebehandeling, ogenschijnlijk aan een bovenbeen. Onmiddellijk na afloop kreeg ze op de baan opnieuw verzorging. Vorige week gaf ze geblesseerd op bij het toernooi van Straatsburg. 

De Nederlandse benutte haar vierde matchpoint, nadat Errani er eerder bij 5-6 één had gemist. Ook bij 6-7 kon de Italiaanse serveren voor de match.  Haar opponente verbaasde zich er over dat de Nederlandse soms ineens wel kon springen om een bal te halen, en gaf haar na afloop ook geen hand.  

Bertens verliet in een rolstoel de baan. Dit tot woede van haar tegenstandster, die Bertens verweet haar pijntjes "te overdrijven".

Bertens benadrukte echter dat ze na de partij van ruim drie uur wel degelijk kramp had in haar linkerbeen, rechtervoet en in beide armen. "Tegen het einde had ik overal krampen", pareerde ze de kritiek van Errani. "Ze kan zeggen wat ze wil. Als ik echt deed alsof, dan moet ik maar acteerlessen nemen. Ik weet niet waar ze dat vandaan heeft."

De als vijfde geplaatste Nederlandse zei dat ze gedurende de wedstrijd af en aan last van kramp had en op het einde niet eens meer een vuist kon maken omdat ze haar vingers niet meer kon buigen.

Bertens bracht 45 minuten in de kamer van de fysiotherapeut door en de krampen hielden pas op na een half uur behandelen. "Ze had hier kunnen komen kijken, het is niet erg aardig wat ze heeft gezegd", zei ze over Errani. "Ik neem het niet persoonlijk, ze was waarschijnlijk vooral gefrustreerd over zichzelf." (FOXSports/ANP)