Rafael Nadal
Rafael Nadal - © Pro Shots

Roland Garros krijgt droomfinale: Nadal - Djokovic

9 oktober 2020
De finale van Roland Garros gaat zondag tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic. Nadal heeft zich voor de dertiende keer geplaatst voor de finale van Roland Garros. De Spanjaard was de Argentijn Diego Schwartzman, in de kwartfinales verantwoordelijk voor de uitschakeling van Dominic Thiem, in drie sets de baas: 6-3 6-3 7-6 (0). De nummer 1 van de wereld Novak Djokovic versloeg vrijdag in de halve finale de Griek Stefanos Tsitsipas in vijf sets en na bijna 4 uur spel, 6-3 6-2 5-7 4-6 6-1.

Nadal - Schwartzman 
Nadal had in de derde set moeite om het duel af te maken. Hij gaf twee keer een break voorsprong uit handen en moest zich flink inspannen om te voorkomen dat Schwartzman een vierde set zou afdwingen. Nadal werkte bij 5-5 drie breakpoints weg.

In de tiebreak was Schwartzman slordig. Zo miste hij onder meer een gemakkelijke smash, waardoor het gauw gedaan was met zijn geloof in de overwinning. In de vorige ronde had Schwartzman nog in een zinderend gevecht afgerekend met Thiem, de afgelopen twee jaar finalist in Parijs. Het niveau van die wedstrijd haalde de nummer 14 van de wereld geen moment.

Het is de zesde keer in zijn loopbaan dat Nadal de eindstrijd weet te bereiken zonder een set te verliezen. Nadal verloor nog nooit een finale in Parijs. Hij jaagt op zijn twintigste grandslamtitel, waarmee hij op gelijke hoogte zou komen met Roger Federer. Djokovic kan dit weekend op achttien majors komen.

​Djokovic - Tsitsipas
In Parijs gaf Djokovic pas één keer eerder een set af, in de vorige ronde tegen de Spanjaard Pablo Carreño Busta. Tegen Tsitsipas leek hij aanvankelijk op een vrij eenvoudige zege af te gaan en kreeg hij in de derde set zelfs al een matchpoint. Daarna kwam het opzienbarende herstel van Tsitsipas.

Pas in de beslissende set was Djokovic tegen de vermoeide Griek weer superieur. Tsitsipas leek ook te worden gehinderd door een blessure aan een bovenbeen.

"Ik wist dat mijn kansen zouden komen", reageerde Djokovic na de slijtageslag. "Zelfs nadat ik mijn voorsprong van twee sets had ingeleverd. Vooral mentaal moest ik de controle houden na die tegenslagen. Dat is me gelukt. Het was toch lastig, nadat ik een kans om de partij snel te beslissen had laten liggen. In de beslissende fase kreeg ik weer greep op de partij en kon ik definitief toeslaan. Misschien was ik fysiek wat beter, vooral in de vijfde set." (FOX Sports/ANP)