Urbanus blikt vooruit op World Series

World Series: Prijs lonkt voor Kenley Jansen, grote Dodgers tegen kleine Rays

20 oktober 2020
Gaat het Oranje-international Kenley Jansen dit jaar eindelijk lukken om de World Series te winnen met Los Angeles Dodgers? De ploeg van de peperdure pitcher speelt dinsdagnacht het eerste duel in de finale tegen de Tampa Bay Rays. Een strijd tussen afwijkende teams. 'Het geld' tegen 'de underdog'. Ervaring tegen nieuwkomers. Goliath tegen David.

Pas voor de vierde keer in de historie staan de beste teams in hun divisie in het reguliere seizoen ook tegenover elkaar in de World Series. Zowel de Dodgers als de Rays namen de goede vorm dus mee in de play-offs.

Los Angeles Dodgers begon het seizoen al als topfavoriet voor het kampioenschap, nadat het sterspeler Mookie Betts van de Boston Red Sox overnam. In Los Angeles verdient de rechtsvelder 365 miljoen dollar in twaalf jaar tijd, een bedrag dat alleen de Dodgers bereid waren op tafel te leggen.

Het smijten met geld blijkt een succesvolle tactiek. De Dodgers vinden zichzelf weer terug in de World Series, voor de derde keer in vier jaar tijd. Maar de laatste titel dateert alweer uit 1988.

Dit jaar moet het toch écht gebeuren, vooral na het recordkampioenschap dit seizoen in de National League (43 winsten om 17 verliezen). De Californiërs liepen de finale nog bijna mis na een achterstand van 3-1 in de finale van de National League tegen Atlanta Braves, maar met drie overwinningen op rij werd de zege veiliggesteld. Tegelijkertijd werd in die finalereeks ook een ongekende zege geboekt van 15-3. De bookies van ESPN geven de Dodgers een kans van 69,8% om na 32 jaar weer die felbegeerde prijs mee naar huis te nemen.Toch moet Tampa Bay Rays zeker niet onderschat worden. De Rays versloegen niet voor niets in de play-offs New York Yankees, dat recordhouder is in de MLB met 27 World Series-titels.

Van ervaring moet de ploeg uit Florida het niet hebben. De Rays haalden slechts één keer eerder de finale, in 2008 gingen ze met 4-1 ten onder tegen Philadelphia Phillies.

Maar dit jaar is het team van manager Kevin Cash van een andere categorie. Het was heer en meester in de American League en kwam de eerste ronde van de play-offs probleemloos door. Na een zware strijd tegen de Yankees raakte Tampa Bay op stoom. De Rays maakten het nog heel spannend door een 3-0 voorsprong tegen de Houston Astros in de American Leaugue-finale bijna weg te geven.

Toch staan ze dankzij een 4-2 zege in de zevende wedstrijd nu in de World Series. In die wedstrijd opende Randy Arozarena de score met twee homeruns. De Rays hebben met hem hét wapen in huis als dinsdagnacht de eerste wedstrijd in de best-of-seven-serie van start gaat.

Game 1 van de World Series (LA Dodgers - Tampa Bay Rays) is in de nacht van dinsdag op woensdag om 01.30 uur live te zien. Op FOX Sports 1 met Nederlands commentaar en op FOX Sports 6 met Amerikaans commentaar.