Stefanos Tsitsipas
Stefanos Tsitsipas - © Pro Shots

ATP Finals 2020: 6 dingen die je moet weten

13 november 2020
Tennisliefhebbers worden bij FOX Sports vanaf zondag - een week lang - op hun wenken bediend. Het tennisseizoen wordt dan afgesloten met de ATP Finals en dat is ook dit jaar LIVE bij ons te volgen. Acht dagen lang zie je 's werelds beste spelers in actie tijdens dit officieuze wereldkampioenschap. En dit moet je weten!

Stefanos Tsitsipas is de titelverdediger. De pas 22-jarige Griek was vorig jaar in de finale te sterk voor Dominic Thiem uit Oostenrijk. Naast Tsitsipas en Thiem bestaat het deelnemersveld uit Novak Djokovic, Rafael Nadal, Daniil Medvedev, Alexander Zverev, Diego Schwartzman en Andrey Rublev.

1. Drie grandslamwinnaars in actie
Door corona werden dit jaar slechts drie grandslams afgewerkt, Wimbledon sloeg een jaartje over. Wel kregen de overige drie toernooien telkens een andere winnaar. Zo stond Novak Djokovic nog voor de coronaperiode op het hoogste treetje op de Australian Open, ten koste van Dominic Thiem. 

In september pakte Thiem wel de titel op de US Open in een epische vijfsetter tegen Alexander Zverev. Een maand later ging Rafael Nadal er voor 13de keer in zijn carrière met de titel op Roland Garros vandoor, door in de finale van Djokovic te winnen.

2. Recordhouder ontbreekt 
Recordhouder Roger Federer ontbreekt vanwege een knieblessure. De Zwitser won het toernooi maar liefst zes keer. De huidige nummer één van de wereld Novak Djokovic stond vijf keer met de beker in handen, net als Pete Sampras en Ivan Lendl. Opvallend genoeg won Rafael Nadal nog nooit de Finals. 

3. Kassa rinkelt minder 
Ook de ATP Finals lijdt dit jaar onder de coronapandemie. En dat heeft grote gevolgen voor de prijzenpot. In 2019 was maar liefst negen miljoen dollar te verdelen. Dit jaar is het prijzengeld met 36.67% geslonken tot 5,7 miljoen dollar. Al is dat natuurlijk nog steeds een aardig bedrag.

Zo krijgt elke speler 153.000 dollar voor deelname. Er valt nog eens 153.000 dollar te innen voor elke wedstrijd die een speler wint tijdens de groepsfase. Daarna kan de kassa verder rinkelen. Zo ontvangt een speler 402.000 euro als hij zich plaatst voor de finale. En het daadwerkelijk winnen van de finale brengt nog eens 550.000 dollar in het laatje.  

4. Nederlandse inbreng 
De Nederlandse eer wordt in het dubbelspel hooggehouden door Wesley Koolhof, die zijn debuut maakt op de Finals. Koolhof heeft zich voor het eerst geplaatst samen met zijn Kroatische dubbelpartner Nikola Mektic.

Succes in het enkelspel heeft ons land op de ATP Finals nooit gehad. Maar dat geldt wel voor het dubbelspel. Daarin zijn Jacco Eltingh en Paul Haarhuis het meest succesvol geweest. Het duo won de Finals namelijk twee keer, in 1993 en 1998. Daarna heeft ons land jaren moeten wachten op nieuw succes. Maar in 2015 slaagde ook Jean-Julien Rojer erin de Finals te winnen, samen met zijn Roemeense dubbelmaatje Horia Tecau.       

5. Jubileum-editie 
De ATP Finals van 2020 is een jubileum-editie. Het eindejaarstoernooi bestaat namelijk 50 jaar. De eerste editie ooit was in 1970, georganiseerd in Tokyo. Met de Amerikaan Stan Smith toen als eerste winnaar. De tweevoudig grandslamwinnaar won in de finale van de Australische tennislegende Rod Laver.

Ter ere van de 50ste editie heet één van de twee groepen dit jaar 'Groep Tokyo 1970'. Daarin zitten Djokovic, Medvedev, Zverev en Schwartzman. De andere groep, 'London 2020', bestaat uit Nadal, Thiem, Tsitsipas en Rublev.   

6. Verhuizing
De Finals worden dit jaar voor de twaalfde en laatste keer in Londen georganiseerd. Volgend jaar verhuist het toernooi naar Turijn (Italië).

​De ATP Finals zijn vanaf komende zondag LIVE te zien op FOX Sports

(FOX Sports